Cum se inmulteste bujorul (Paeonia) – partea 1

In cazul Bujorului (Paeonia) vorbim despre doua tipuri de inmultire: prin divizarea tufei si prin altoire, in functie de ce tip de planta avem: erbacee sau artbustiva. In acest material vom vorbi despre cum se inmulteste bujorul prin divizarea tufei, urmand ca inmultirea prin altoire sa o tratam intr-un material viitor.

Divizarea tufei se face in cazul plantelor mature, care au peste 5 ani. Exista un singur moment optim in care puteti face aceasta operatiune care sa afecteze cat mai putin planta: luna august.

Ingrijirea florilor. Inainte de a scoate plantele mama din pamant si a le diviza, pregatiti noile locuri unde veti planta puii. Sapati gropile, puneti mranita bine descompusa pe fundul lor si pregatiti amestecul pentru mocirlirea radacinilor. Abia cand toate aceste operatiuni sunt gata, puteti sapa pentru a scoate tufa de bujori. Si asta pentru ca radacinile bujorilor sunt foarte sensibile daca raman ceva mai mult timp fara pamant.

Sapati de jur imprejurul tufei de bujori. Plantele mama se scot cu grija pentru a evita ca radacinile sa aiba de suferit. Indepartati cu grija o parte din pamant, atat cat sa vedeti bine unde urmeaza sa taiati si ce. Taiati cu un briceag bine ascutit si dezinfectat in prealabil. In functie de marimea tufei se pot obtine chiar si 6 noi plante.

Cititi si: Bolile bujorului – cum le depistam, cum le tratam sa salvam plantele

Fiecare diviziune trebuie sa cuprinda minim 3–4 lastari cu radacinile aferente. Pastrati doar doua sau trei frunze sau puteti sa le eliminati total.

Apoi mocirliti radacinile. In felul acesta diminuati riscul ca planta sa se imbolnaveasca din cauza leziunilor de pe radacini rezultate in urma taieturilor.

Abia acum plantati. Asezati plantele in groapa astfel incat zona coletului (zona  unde se face trecerea dintre radacina si tulpina) sa fie acoperita cu 2-3 centimetri de pamant. Daca plantati mai adanc riscati ca bujorii sa nu mai infloreasca in urmatorii ani.

Pamantul trebuie sa fie reavan in momentul plantarii. Umpleti bine groapa si strangeti pamantul in jurul radacinilor. Udati din abundenta imediat ce ati terminat de plantat cu una sau chiar doua galeti de apa. 

Cititi si: Bujorii arbustivi infloresc primii

Chiar daca ati facut o inmultire corecta, sunt slabe sanse ca plantele obtinute sa infloreasca in anul urmator. 

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

sursa foto: plantdirt.blogspot.com

V-ar putea interesa si

Cum se ingrijeste Muscata curgatoare (Pelargonium peltatum)

Vinca minor infloreste de doua ori pe an – ingrijirea si inmultirea

Patru metode de a inmulti Glicina (Wisteria)


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.