Cum se inmultesc daliile. 3 metode sigure

se inmultesc daliile

Exista mai multe metode prin care se inmultesc daliile (Dahlia), dar acum va propun 3 dintre ele care sunt la indemana chiar si unui gradinar amator. Vorbim despre inmultirea prin butasi, prin separarea radacinilor tuberizate si prin seminte. 

Ingrijirea florilor. Cea mai eficienta metoda de inmultire a daliilor este prin butasi. Fata de inmultirea prin divizarea radacinilor tuberizate, cea prin butasi are avantajul ca se obtin mai multe plante intr-un timp mai scurt.

Cititi si Primele tratamente de primavara pentru trandafiri. Cu ce fertilizam, cu ce stropim

Aceasta metoda prin care se inmultesc daliile presupune introducerea radacinilor in vegetatie mai devreme decat de obicei, incepand chiar cu luna februarie sau martie,  in locuri cu temperaturi in jur de 15 grade. E important sa fie pastrata o umiditate constanta pentru ca sa nu se deshidrateze.

Cand butasii au doua – trei randuri de frunze si au depasit 5 centimetri lungime, butasii se taie. Ei se pun la inradacinat in amestec de nisip si turba. Baza butasului se trece prin stimulent de inradacinare pentru a spori sansele noii plantute.

Cititi si Sapunul este un insecticid foarte bun

Dupa doua-trei saptamani apar radacinile, iar butasii se planteaza in ghivece mici individuale. Ei vor fi scosi afara numai dupa ce pericolul brumelor de primavara a trecut, adica prin luna mai.

A doua metoda prin care se inmultesc daliile este divizarea radacinilor tuberizate. Daca avem de-a dace cu o planta matura, ea poate fi divizata chiar in in 4-5 parti. Fiecare bucata desprinsa trebuie sa aiba un ochi sau un lastar pornit, in caz contrar ele nu vor da nastere niciunei plante. 

Pentru a nu da gres, mugurii pot fi pusi in evidenta daca fortati radacinile tuberizate si le mutati din locul de iernat (mai rece) in unul mai cald. In acest fel este stimulata pornirea in vegetatie, iar mugurii devin vizibili. Este foarte important in aceasta faza sa asigurati o umiditate constanta radacinilor, in caz contrar se deshidrateaza.

Cititi si Ferestre inflorite! Flori in jardiniere pentru pervaz si balcon

Mare atentie la plantare, radacinile trebuie plantate intotdeauna cu mugurii in sus. Fata de plantele obtinute prin butasi, acestea sunt mai bogate si stufoase.

A treia metoda prin care se inmultesc daliile si despre care vorbim este cea prin seminte. Semintele se planteaza numai in locuri adapostite, unde au nevoie de temperaturi ridicate. Semintele se acopera cu un strat subtire de pamant, iar umiditatea trebuie pastrata constanta pe toata durata germinarii. E indicat sa creati efect de sera, asa ca daca nu aveti o minisera acoperiti vasul in care ati pus semintele cu o folie alimentara transparenta.

Cititi si Cum tratam dalia de boala care distruge frunzele

Cand rasadurile au 3-4 frunzulite adevarate se transplanteaza in amestec de pamant de flori si nisip sau perlit pentru mentinerea unui drenaj bun. Umiditatea va trebui pastrata insa destul de ridicata in perioada in care planta e mica.

Nu ignorati faptul ca rasadurile de dalie se ciupesc pentru a lastari si a face mai multe flori.

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.