Cum se inmultesc Clopoteii de gradina (Campanula)

Clopoteii de gradina (Campanula medium) sunt cea mai cultivata specie dintre cele peste 200 ale genului Campanula. Clopoteii cresc pana la 60 cm inaltime, sub forma de piramida.

Florile sunt campanulate, foarte variat colorate: albastru, alb, roz, violet. Infloreste din iunie pana in august.

Ingrijirea florilor. Clopoteii de gradina sunt plante putin pretentioase. Prefera solurile insorite si permeabile, dar se adapteaza si in zonele cu semiumbra.

Clopoteii de gradina sunt plante bienale, in marea lor majoritate. Ciclul lor biologic presupune parcurgerea a doua etape distincte, desfasurate pe parcursul a doi ani calendaristici. De aici si modalitatea un pic diferita de inmultire.

Prima etapa se desfasoara in primul an, din vara, de cand se produc rasadurile pana iarna, cand are loc fenomenul de vernalizare. A doua etapa se desfasoara anul urmator de cultura, cand plantele infloresc.

Revenind la inmultire, spuneam ca rasadurile se fac vara. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este 16–18 grade. Plantele rasar in 10–12 zile de la semanat. Dupa o luna rasadurile se repica. Plantarea rasadurilor in gradina se face toamna in octombrie. Rasadurile se pot planta si in primavara urmatoare, foarte devreme.

De asemenea, Clopoteii de gradina se pot inmulti prin divizarea tufei. Exista, pe langa Campanula medium si alte specii perene care se preteaza la acest tip de inmultire. Se despart numai tufele mature, cu grija sa nu afectati radacinile.

Exista si varianta inmultirii prin butasi. Acestia trebuie prelevati primavara, din tulpinile bazale. Butasii se pun la inradacinat in amestec de pamant cu turba. Pentru o rata mai mare de reusita puteti sa treceti baza butasului inainte de plantare printr-un stimulent de inradacinare. 

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

V-ar putea interesa si:

Floarea de piatra infloreste numai daca e soare afara

Digitalis – otravitor, dar atat de frumos

Platycodon, Floarea balon


 

Divizarea tufei – cum si cand se realizeaza corect

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.