Cum se inmultesc caldarusele

Inmultirea caldaruselor (Aquilegia) se face fie prin seminte, fie prin divizarea tufei.

La inmultirea prin seminte semanatul se face in martie – aprilie, in spatii protejate – rasadnite sau in pepiniera.

Semintele de caldaruse sunt mici, din 5 grame de seminte ies aproximativ 1000 de plante. Nivelul facultatii germinative a semintelor este 40%. Semintele isi pastreaza facultatea germinativa timp de doi ani.

DSCF3547

 

Caldarusele (Aquilegia) au nevoie de 16-18 grade Celsius pentru germinarea semintelor. Plantele rasar in 20–30 zile de la semanat. Rasadurile se replica dupa 4–5 saptamani de la rasarire. Fiind mici, e recomandat sa ramana in pepiniere pana in primavara anului urmator, cand pot fi plantate la locul definitiv.

In gradini, caldarusele se planteaza la distantele de 30–50 cm.

Inmultirea prin divizarea tufei de Caldaruse se poate realiza fie toamna in septembrie – octombrie, fie primavara devreme, in martie. Cel mai bine este ca plantele rezultate din diviziune sa se planteze mai intai in pepiniera, pentru un sezon de vegetatie si abia apoi sa fie transplantate in gradini. Densitatea pentru speciile de talie mijlocie cum este Aquilegia este de 5–6 plante/mp.

DSCF3592

 

O lucrare foarte importanta care trebuie facuta dupa plantarea caldaruselor in gradina este eliminarea drajonilor, lastari care cresc din mugurii situati pe radacini. Acesti lastari consuma din hrana florilor. Drajonii se elimina prin rupere, tot timpul, atunci cand ajung la 5–6 cm lungime.

Trimite unui prieten :)

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.