Cum se ingrijeste Thunbergia alata sau Suzana cu ochi negri

Thunbergia alata (Tunbergia sau Suzana cu ochi negri) este o planta anuala, cu tulpina volubila, ce poate ajunge la un metru si jumatate inaltime.

Florile sunt in forma de palnie cu gatul lung si gura larg deschisa, colorate in nuante diferite de galben, dar pot fi intalnite si flori albe sau crem. Centrul florii este brun inchis, de unde si denumirea Suzana cu ochi negri. Infloreste abundent, din iunie pana in octombrie.

thunbergia 2

Ingrijirea florilor. Thunbergia alata se inmulteste prin seminte. Acestea se seamana in ghivece in luna martie, in casa sau sera. Plantele rasar in doua-trei saptamani de la semanat. Cand sunt suficient de mari, iar gradele mai multe in termometre, in luna mai, rasadurile se muta in gradina. Planta are nevoie de un suport pe care sa fie dirijata. Poate fi crescuta si ca planta atarnatoare daca este plantata in ghivece suspendate.
Spre deosebire de alte specii anuale, Thunbergia este o floare pretentioasa, necesitand anumite conditii ca sa infloreasca. Are nevoie de locuri insorite, dar trebuie ferita de curentii de aer. Temperatura ideala este de 22-24 grade, dar suporta cu succes si temperaturi mai mari.

In privinta solului, acesta trebuie sa fie fertil, umed si bine drenat. Thunbergia alata trebuie udata din plin, dar aveti grija ca apa sa nu balteasca. Nu udati niciodata florile.

Se fertilizeaza de doua ori pe luna, de primavara pana toamna.

V-ar putea interesa si:

O floare speciala de culoarea mango: Thunbergia gregorii

Cum ingrijiti Condurasii care imbraca gardurile si pergolele

Cand si cum se taie Mana Maicii Domnului (Lonicera)

Cojile de banane fac minuni in gradina; cum sa le folositi


 

Views All Time
Views All Time
439
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

4 comments

  • Cameron Erdos

    Puteti sa dirijati lastarii lungi pe un suport din bambus, pe gard sau pe un zid. Planta poate sta foarte bine si intr-un ghiveci suspendat si sa curga frumos peste marginile sale.

  • Multumesc! E atat de frumos inflorita! Am sa incerc sa-i salvez radacina. Poate in primavara da din nou.

  • Suzana mea nu face seminte. Toata vara a inflorit dar florile cad, apoi micile teci in care s-ai dezvoltat se usuca si cad si ele, dar sunt seci, nu sunt seminte inauntru. Acum am citit ca florile nu se uda…eu stropeam seara de seara planta. Oare de asta nu fac seminte?

    • Petalele florilor nu se uda pentru ca exista riscul sa putrezeasca. Este o regula valabila pentru majoritatea plantelor. De asemenea, primele randuri de flori se inlatura de indata ce s-au uscat pentru ca panta sa nu-si iroseasca resursele producand seminte. Daca toate astea nu s-au intamplat, e posibil ca planta acum, la sfarsitul verii, sa nu mai aiba putere sa produca semintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.