Cum se ingrijeste superbul palmier Livistona

Livistona este o familie mare de palmieri cu origini in sudul Asiei si Australia. Livistona chinensis este denumit popular si Palmierul fantana din cauza aspectului sau luxuriant. In zonele tropicale de unde provine ajunge la dimensiuni impresionante. Se adapteaza si in Romania ca planta de ghiveci, ajungand pana la un metru si jumatate-doi inaltime. La fel ca majoritatea palmierilor, creste foarte incet.

Ingrijirea florilor. Mare grija la transplantare. Palmierilor nu le place sa le fie deranjate radacinile si pot sa se usuce chiar daca au fost manevrati cu grija. Vasul in care ii tineti trebuie schimbat la 3 ani cel mult pentru ca planta face radacini puternice care se incolacesc in jurul ghiveciului.

Plantati Livistona intr-un vas generos, intr-un sol foarte bine drenat care nu lasa apa sa balteasca. Se uda moderat, substratul se mentine permanent reavan vara.

Un alt membru al familiei este Livistona australis, un palmier care in zonele de origine poate atinge 25 de metri inaltime. Si in ghiveci creste mult, atingand chiar si 3 metri.

Frunzele sunt lungi de pana la 1,7 m, cu petioli cu spini puternici pe margini. Vara face flori crem, grupate in inflorescente care pot depasi si ele un metru si jumatate.

Livistona este un palmier care are nevoie de minim 13–15 grade iarna si o umiditate relativa de 50–60 la suta. Vara temperatura optima este 25–30 grade, iar umiditatea relativa de 70–80 la suta.

Plasati ghiveciul cu Livistona australis intr-un loc cu mut soare pentru o crestere luxurianta. Mentineti substratul permanent reavan vara, iar iarna cand planta intra intr-un repaus relativ si scadeti temperatura, lasati pamantul sa se usuce cativa centimetri la suprafata intre doua udari.

sursa foto: idtools.org, palmboss.com

 

V-ar putea interesa si:

Cum ingrijiti Phalenopsis, cea mai iubita orhidee

Cum cresteti Gulan, planta nemuririi

Trandafirii copacel trebuie protejati bine de frig

 

Cresteti acasa un Pomelo din semintele fructelor


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.