Cum se ingrijeste si se inmulteste Dalia Pompon

Dalia Pompon (Dahlia Pompon) este ideal pentru gradini: are flori in culori vesele care dureaza de la inceputul verii pana toamna tarziu. Dalia Pompon se diferentiaza ca aspect fata de celelalte din familia ei prin aspectul globular, amintind intr-adevar de un pampon.

Ingrijirea florilor. Plantati Dalia Pompon intr-un loc insorit. Cu cat beneficiaza de lumina mai multa, cu atat va inflori mai frumos. Cel mai bun moment pentru plantare este de la sfarsitul lui aprilie si pana la jumatatea lui mai. Radacinile tuberizate se acopera cu un strat subtire de pamant. Presati usor solul si udati imediat.

Solul se mentine permanent reavan, prin udari frecvente si consistente. In perioadele secetoase nu lasati pamantul sa se usuce complet.

Se dezvolta bine intr-un sol nisipo-argilos, fertil, bogat in humus, permeabil, umed, neutru sau usor bazic. Fertilizati lunar de-a lungul perioadei de inflorire si indepartati florile trecute pentru a stimula aparitia altora.

Dalia Pompon poate fi crescuta cu succes si in ghivece. Din cauza radacinilor tuberizate are nevoie de vase nu atat adanci cat mai mult largi la gura. NU creste foarte inalta – ajunge la 80 cm – ceea ce o face o candidata buna pentru terase. Aceleasi cerinte in ceea ce priveste lumina si soarele direct. Aveti grija in cazul ghivecelor sa existe orificii de scurgere pentru ca apa sa nu stagneze la radacina.

Metoda cea mai usoara de inmultire este cea prin despartirea radacinilor tuberizate. Radacinile se separa pe portiuni de colet (locul de trecere dintre radacina si tulpina), avad grija ca fiecare portiune sa contina muguri din care vor porni lastari. Se mai poate inmulti de asemenea prin altoire si butasire, dar aceste metode se practica in special la culturile mari.

Atentie la brumele din timpul toamnei. Scoateti radacinile inainte ca gerul sa se instaleze pentru ca Daliile sunt sensibile la frig. Radacinile se pastreaza in spatii racoroase si bine aerisite pana in primavara urmatoare.

V-ar putea interesa si:

Dalia, o floare vesela ca o zi de vara

Dalia – cand se scot radacinile si cum ierneaza

Anemonele, flori cu o frumusete aparte

Muscata – legatura dintre lumina si numarul florilor

 


 

Views All Time
Views All Time
400
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.