Cum se ingrijeste si inmulteste Columnea

Columnea, floare

Columnea gloriosa este o planta cu flori foarte interesante, de culoare rosu aprins sau cu tente de portocaliu. Florile sunt bilabiate, asemanatoare celor de gura-leului. Se prind de lastarii lungi, pendenti, la subsoara frunzelor, dand impresia de ghirlande.

Planta infloreste in perioada rece, la sfarsitul iernii si primavara. Poate inflori de doua ori pe an cu conditia ca verile sa fie racoroase. Frunzele sunt si ele interesante –  mici, oval–eliptice, pubescente, colorate in verde-rosietic.

Columnea, floare

Ingrijirea florilor. Columnea este originara din zonele calde ale Americii de Sud si Centrale. Este deci o planta de clima calda si umeda.

Plantati Columnea intr-un substrat fertil, bine drenat, cu pH usor acid. Amestecul ideal e compus din mranita, pamant de frunze, turba si nisip sau perlit. Substratul trebuie mentinut permanent reavan pe perioada verii.

Planta iubeste lumina, dar nu soarele direct care poate arde frunzele. Amplasati ghiveciul in dreptul unei ferestre orientate spre est sau nord. Se dezvolta bine si la lumina artificiala.

Iarna plantele trebuie trecute printr-o perioada de o luna- o luna si jumatate cu temperaturi mai scazute, in jur de 12 grade, dar la lumina intensa pentru stimularea infloririi. In aceasta perioada de repaus relativ planta nu se fertilizeaza, iar udarile sunt si ele reduse.

Columnea se inmulteste prin butasi de varf de lastari sau fragmente de lastari. Perioada optima de inmultire este la sfarsitul verii.

Columnea, floare

Butasii au nevoie de umiditate ridicata in aer ca sa inradacineze, de aceea e important sa ii pulverizati sau sa ii tineti sub un pet care a fost anterior pulverizat in interior. Cand butasii au radacini si s-au prins, ei trebuie ciupiti pentru ca planta sa ramifice. Varful se inlatura deasupra a 3-4 noduri.

Ca sa obtineti efectul vizual dorit, pentru ca planta nu este foarte bogata plantati cate 3-4 pui intr-un ghiveci.

Transplantarile nu se fac primavara devreme, ca in cazul majoritatii plantelor, ci dupa ce florile se trec si lastarii se scurteaza la 4-5 noduri. Scurtarea lastarilor stimuleaza formarea de lastari tineri pe care vor aparea florile in anul urmator.

Sursa foto: wekiwagardens.com,

V-ar putea interesa si:

Violeta africana – inmultirea in conditii optime

Cum se ingrijeste Mona Lisa, planta care seamana cu un ruj

Bine ingrijit, un Streptocarpus infloreste aproape tot anul


 

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.