Cum se ingrijeste Oxalis cu frunze mov (Oxalis triangularis)

oxalis triangularis, trifoi

Oxalis cu frunze mov (Oxalis triangularis) e cunoscut si ca Planta dragostei, Trifoiul mov sau Trifoiul fals. Este o planta foarte delicata, iar florile albe sau roz pal realizeaza un contrast foarte frumos cu frunzele inchise la culoare. Infloreste mult, de la inceputul primaverii pana la sfarsitul verii.

E foarte decorativ in jardiniere sau ghivece suspendate unde frunzele si florile sunt etalate cu eleganta si nu sunt in pericol sa se franga.

Ingrijirea florilor. Plantati Oxalis triangularis intr-un substrat bine drenat, fertil si neutru sau usor alcalin. Bulbii de Oxalis trebuie plantati la adancime mica pentru o crestere optima.

Speciile cu frunze mov au nevoie de mai putina lumina decat altele. Totusi, e necesar  ca plantele sa primeasca zilnic cateva ore de lumina directa. Nu lasati prea mult ca soarele sa bata pe frunze pentru ca le poate deteriora.

Se uda moderat, dar constant. Udati numai cand stratul de la suprafata solului s-a uscat usor. Aveti grija totusi ca planta sa nu sufere de sete, mai ales daca temperatura este foarte ridicata.

Cititi si: Oxalis versicolor -o planta mica, dar de mare efect

Oxalis triangularis are nevoie de repaus. Dupa ce a inflorit, cand vedeti ca frunzele se zbarcesc, e vremea sa oferiti plantei pauza de care are nevoie. Rariti udarile din ce in ce mai mult, timp de circa 3 luni. Frunzele dispar, dar asta nu iseamna ca planta a murit.

Verificati bulbii sa va asigurati ca nu au mucegait sau nu au fost atacati de alta boala. Daca sunt albi si fermi inseamna ca planta este in viata. Puteti pastra bulbii in pamantul din ghiveci peste iarna. Primavara, cand au trecut cele trei luni, scoateti ghiveciul la lumina, reluati udarile, iar Oxalis va reveni la viata.

Se inmulteste usor prin separarea bulbilor si prin seminte. Semintele se gasesc in capsule care apar dupa ce florile s-au trecut.

Cititi si: Oxalis deppei – trifoiul norocos cu 4 foi

In mod normal nu are nevoie de fertilizare. Totusi, puteti sa ajutati planta cu un ingrasamant o data la o luna, in perioada de crestere vegetativa si inflorire.

Plantele tinere se transplanteaza in fiecare an, cele mature o data la 3-4 ani.

sursa foto: jparkers.co.uk, phytoimages.siu.edu

 

V-ar putea interesa si:

Paduchele testos al Trandafirului – cum il combatem

Sedum sieboldii, Iarba grasa foarte decorativa

Trei metode de a inmulti mini-Sinningia

 


 

Trimite unui prieten :)

4 comments

  • Buna ziua, am mutat oxalisul in alt ghiveci si acum tijele nu mai stau drepte ( sunt culcate ). au trecut 4 zile de cand l-am mutat. Isi mai revine? Multumesc

    • E normal ca tijele sa se lase cand cresc mai lungi. Ca regula generala oxalisul nu se transplanteaza pentru ca tulpinile sunt foarte firave si se indoaie cu usurinta

  • Am inmultit oxalis prin ramurica cu frunze, au stat in apa aproximativ 3 luni, le-am transplantat in pamant de gradina iar dupa o luna au rasarit noi frunze!😁❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.