Cum se ingrijeste Marul iubirii (Solanum capsicastrum)

I se spune Marul iubirii, Ciresul de Ierusalim sau Tufa de corali si este crescut pentru fructele foarte decorative pe care le face, nu pentru florile sale! Vorbim de Solanum capsicastrum, un arbust de mici dimensiuni care vine tocmai din America de Sud. La noi in tara este crescut ca planta de apartament pentru ca nu rezista iarna la temperaturi scazute.
Infloreste de la sfarsitul verii pana toamna tarziu. Florile sunt simple, albe, nesemnificative. Cu adevarat spectaculoase sunt fructele care apar dupa – sferice, viu colorate in rosu, portocaliu sau chiar negru stralucitor Mare atentie insa, ele nu se consuma pentru ca sunt foarte otravitoare.
Ingrijirea florilor. Asezati ghiveciul cu Marul iubirii intr-un loc luminos. In lipsa luminii suficiente ii cad frunzele. Vara puteti scoate ghiveciul in gradina sau pe terasa. Pentru ca planta are nevoie de umiditate ridicata e important sa pulverizati frunzele, mai ales pe perioada verii. Nu faceti acest lucru daca planta sta in soare pentru ca ardeti frunzele, picaturile de apa actionand ca o lupa.
Udati suficient planta in perioada in care face fructe si nu lasati substratul sa se usuce intre udari. Pentru mentinerea unei umiditati ridicate, atunci cand tineti planta in casa asezati ghiveciul pe un strat de pietris umed. Atentie, apa in exces duce de asemenea la caderea frunzelor.
De doua ori pe luna fertilizati pentru a avea o planta viguroasa si pentru ca fructele sa aiba culori vii.
Primavara mutati planta intr-un ghiveci mai mare un pic si schimbati pamantul cu unul proaspat. Tot atunci este momentul sau taiati varfurile pentru ca planta sa lastareasca.
Dupa ce s-au trecut si fructele, permiteti plantei sa intre in repaus, scadeti temperatura, dar nu mai jos de 10 grade, si rariti udarile, fara insa sa le intrerupeti. Tineti plantele la lumina si pe perioada repaosului.
Marul iubirii se inmulteste usor, prin seminte, la fel ca si ardeiul iute. Semintele se seamana primavara, iar dintr-un singur fruct se pot obtine chiar si 50 de plantute.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
V-ar putea interesa si:
Cum se ingrijeste Muscata curgatoare (Pelargonium peltatum)
Rezervatia naturala Cheile Tisitei