Cum se ingrijeste Margareta africana (Osteospermum)

Margareta africana (Osteospermum) are flori foarte decorative. Ceea ce atrage atentia este contrastul foarte frumos dintre culoarea petalelor si centrul florii. Intreaga corola pare pictata. Unele soiuri au baza petalelor colorata in nuanta centrului florii, iar culoarea se estompeaza spre varful petalei.
Daca are conditii prielnice, poate inflori mult, din mai pana in noiembrie eventual cu o pauza in luna august.
Margareta africana nu este o planta inalta, nu creste mai mult de 30 de cm. Este o planta perena, dar in conditiile din tara noastra se creste cel mai adesea in ghiveci, pe terase si balcoane pentru ca iarna nu rezista in gradini decat in zonele in care nu este foarte frig, iar radacinile sunt protejate cu un strat gros de frunze sau compost de gradina.
Ingrijirea florilor. Osteospermum iubeste soarele, asa ca e bine sa plasati ghiveciul intr-un loc unde planta sa primeasca lumina multa. De cantitatea de lumina pe care o primeste depinde calitatea florilor. Daca afara e inorat florile se inchid.
Margareta africana e foarte sensibila la apa care stageneaza care determina putrezirea radacinilor. De aceea substratul in care e plantata joaca un rol foarte important. El trebuie sa fie in primul rand bine drenat, afanat. Plantele se uda cu precautie, mai ales cand sunt tinere sau in faza de rasad. Atunci udati doar cand pamantul s-a uscat la suprafata. Nu are pretentii in privinta aciditatii sau alcalinitatii solului.
Feriti-o de curenti de aer puternici, mai ales daca e plantata in gradina. In acelasi timp tineti cont ca are nevoie in aceeasi masura de o buna aerisire pentru a ramane sanatoasa.
Pentru a face flori multe si frumos colorate, Margareta africana are nevoie de fertilizare la fiecare doua saptamani, din primavara pana in toamna.
Se poate inmulti prin divizarea tufei, prin butasi si chiar si prin seminte. Cel mai usor e sa divizati plantele mature, primavara devreme. Despartiti tufele din ghivece si plantati-le in pamant proaspat. Daca faceti butasi, prelevati lastari vigurosi, cu 3 noduri. Ei se planteaza intr-un amestec de turba si nisip sau perlit. Semintele se planteaza in februarie-martie, la lumina si caldura.
sursa foto: rhs.org.uk, container-gardening-for-you.com, hortweek.com
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.
V-ar putea interesa si:
Un milion de clopotei: Calibrachoa
Semintele de muscate: cand si cum le semanam
Gloriosa aduce exotismul in gradini