Cum se ingrijeste Lithops sau Piatra vie

Lithops este una dintre cele mai neobisnuite plante. Este cunoscuta si sub numele de Piatra Vie datorita aspectului sau. Usor o confunzi cu o roca. In realitate, planta si-a adaptat cele doua frunze carnoase pe care le are la conditiile de mediu din Africa torida.
Pentru ca in zonele unde creste in natura ploua o data la cateva luni, era foarte important sa acumuleze toata apa necesara supravietuirii. Ca o curiozitate, planta poate trai chiar si doi ani neudata in conditiile climatice din tara noastra daca exista si umiditate atmosferica.
Lithops infloreste toamna si inceputul iernii. Florile sunt galbene, seamana cu cele de Papadie si dureaza o saptamana. Exista si exemplare cu flori albe. Daca planta a primit o cantitate suficienta de lumina primavara si vara, atunci toamna va inflori. In caz contrar nu vor aparea florile.
Ingrijirea florilor. Lithops este o planta care creste greu. Pentru ca o planta sa ajunga la maturitate e nevoie de cativa ani. Plantati-o instr-un substrat pentru cactusi sau in compost amestecat cu nisip pentru a asigura un drenaj bun.
Apa in exces omoara inevitabil planta. Intre udari pamantul trebuie sa se usuce. Va dati seama ca planta are nevoie de apa daca pe suprafata ei apar mici zbarcituri. Udati moderat.
Specialistii recomanda ca din octombrie si pana in februarie – martie sa nu udati planta deloc, dar tineti-o intr-un loc racoros, ferita insa de ger si inghet. In aceasta perioada Lithops isi genereaza parti noi. Fosta planta se usuca pe masura ce partile noi consuma substantele de rezerva. Cand s-a uscat de tot indepartati-o si reluati udarile.
Lithops arata foarte bine in ghivece. Folositi vase joase si cu gura foarte larga, cu gauri pentru drenaj. Evitati vasele si plastic si cele de ceramica smaltuita. Folositi-le pe cele de teracota. Ele permit compostului sa respire, lucru esential pentru buna dezvoltare a plantei. Cultivati in grupuri, inconjurati de pietre si pietricele adevarate, Lithopsi arata senzational.
sursa foto: pinterest.com, worldofsucculents.com
V-ar putea interesa si:
Echinopsis, cactusul cu flori mari si colorate
Bryophyllum, dantele verzi pe frunze