Cum se ingrijeste Iasomia de Madagascar toamna si iarna

Iasomia de Madagascar (Stephanotis floribunda) este o planta specifica zonei Africii de unde provine si de unde i se trage si numele popular. Prin urmare, provenind dintr-o zona atat de calda a globului, toamna si iarna va avea nevoie de ingrijiri speciale pentru a supravietui.
Ingrijirea florilor. In primul rand trebuie sa retineti ca temperaturile mai mici de 10 grade omoara planta, iar la cele sub 15 Stephanotis nu se simte confortabil. Deci va trebui sa ii asiguram o zona de comfort care sa ii permita totusi sa intre in repaus.
Cititi si Cum se ingrijeste Stephanotis (Iasomia de Madagascar)
De ce este atat de importanta aceasta etapa de reapus vegetativ? Pentru ca in lipsa ei riscam ca planta sa nu mai formeze flori in anul urmator.
O data ce temperaturile afara incep sa scada e momentul sa pregatim planta pentru intrarea in repaus. Udarile se raresc, lasand pamantul sa se usuce intre doua udari. Iasomia nu va avea de suferit pentru ca in aceasta perioada cresterile sunt aproape inexistente, iar procesele in planta foarte mult diminuate.
Tineti ghiveciul intr-o zona in care sa primeasca lumina, Stephanotis este una dintre florile care ierneaza la lumina.
Cititi si Cum crestem acasa Arborele de ceai (Camellia sinensis)
Fara a corela insa toti acesti factori – temperaturi scazute, lumina intensa, udari rare – planta poate muri. Cu respectarea acestor perioade de pauza si bine ingrijita si in restul anului, Iasomia de Madagascar poate sa traiasca si 10 ani.
La finalul iernii, cant temperaturile de afara incep sa creasca, reveniti la ritmul normal de ingrijire a plantei. Trecerea se face insa treptat. Tot atunci e momentul sa schimbati si pamantul din ghiveci. Nu in fiecare an total, se poate inlocui total la doi ani, iar in anii in care nu ati inlocuit schimbati substratul de la suprafata.
V-ar putea interesa si
Cum ingrijim Hibiscusul toamna si iarna. Pregatirea pentru repaus
Oxalis – ce facem cu plantele toamna si iarna
Iarba grasa (Sedum spectabile) – Ingrijirea si inmultirea
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Când se taie, toamna sau primavara?
Planta mea sufera. Am primit-o cadou in iunie, inflorita. Prima data i-au cazut toate florile (in cateva zile), apoi i s-au ingalbenit mare parte din frunze si au cazut. Acum, dupa o luna de cand o am, frunzele ce i-au mai ramas sunt de un verde deschis, parca nu-si iau apa suficienta, uscate. Am udat planta, am pus-o la lumina, dar nu direct la soare, dar la mine in casa e foarte cald, peste 28 grade.
E din cauza caldurii asa? Pot sa o revigorez cumva?
Multumesc!
Iasomia de Madagascar are nevoie de umiditate ridicata in aer. E cu atat mai important cu cat e cald in locul in care sta. Trebuie pulverizata periodic pe frunze sau sa aiba un umidificator in incapere
https://ingrijireaflorilor.ro/iasomia-de-madagascar-cad-bobocii-se-ofileste/#gsc.tab=0
https://ingrijireaflorilor.ro/cum-crestem-umiditatea-pentru-plantele-de-interior/#gsc.tab=0
Planta mea are ceva alb si lipicios pe ea ce poate fi si cum o tratez
Substanta lipicioasa de pe frunze se numeste roua de miere si este secretata de insectele daunatoare. Trebuie facut tratament atat cu insecticid cat si cu un fungicid pentru ca e pericol ca pe aceasta substanta lipicioasa sa se instaleze fungi. Am scris un material despre asta, gasesti in link incluciv produsele pe care poti sa le folosesti
https://ingrijireaflorilor.ro/secretii-lipicioase-pe-frunze-cauze-si-tratamente/
Am primit o crenguța din aceasta planta. Am pus-o în apa. Va face rădăcini? O am de 10 zile și parcă a apărut o gelatina la capătul din apa. Arata foarte bine în rest.
Mă puteți sfătui ce sa fac în continuare?
Mulțumesc!
Greu inradacineaza, plus ca acum nu e o perioada buna pentru inmultire, e deja sfarsit de toamna si plantele au putine resurse. Pentru inradacinare se folosesti stimulenti rigogeni, iar butasul trebuie pus direct in pamant, intr-un amestec de turba si perlit, cu pet deasupra pentru mentinerea uniditatii. Perioada cea mai buna pentru inmultire e la finalul verii