Cum se ingrijeste Iasomia de iarna

Ii spunem Iasomia de iarna, dar de fapt ea infloreste chiar la inceputul primaverii. Este un arbust cu flori galbene, vesele, care infloreste inainte sa infrunzeasca, de aceea mai este numita si Iasomie nuda (Jasminum nudiflorum). Tulpinile elastice, verzi, devin maro pe masura ce planta se maturizeaza.

Ajunge pana la doi metri si jumatate inaltime, iar prin taieri regulate veti putea sa tineti sub control cresterile. Taiati ramurile mai lungi, imediat dupa perioada de inflorire, sau taiati-le pentru a mentine forma plantei. Iasomia de iarna creste frumos daca il dirijati pe un spalier, zid sau gard. Ramurile nu se pot sustine singure si ar trebui legate.

Daca nu ati tuns Iasomia de iarna la timp si ea a devenit o masa incalcita de ramuri golase de baza puteti remedia situatia. Planta raspunde bine chiar si la taieri severe. Primavara devreme, dupa ce s-au trecut florile, taiati toate ramurile pana la 60 cm de la sol. Asta va incuraja aparitia de noi lastari.

In cel mult doua luni de la aceasta taiere, mai faceti o interventie. Eliminati toate cresterile slabe si subtiri, iar lastarii pe care ii opriti dirijati-i pe structura de sprijin.

Ingrijirea florilor. Plantati Iasomia de iarna intr-un loc insorit, evitati locurile in care razele soarelui ajung cu greutate. Creste bine in solurile argiloase, dar se adapteaza usor la aproape toate tipurile, mai ales daca le imbogatiti cu compost si mranita. Evitati excesele de orice fel – solurile prea umede sau foarte uscate. In perioadele uscate udati mai des. Alegeti un loc adapostit de vant.

Este un arbust rezistent la ger, nu are nevoie de protectie pe timpul iernii. Ramurile raman verzi pe toata durata iernii. Crengutele de iasomie cu boboci colorati vor inflori daca le puneti in vaze, in casa.

sursa foto: floristtaxonomy.com, gerbeaud.com, wikipedia.org

V-ar putea interesa si: 

Taierile de formare si intretinere la Magnolie

Azalea de gradina, spectaculoasa daca e plantata in grup

Cand si cum se taie Mana Maicii Domnului (Lonicera)


 

 

Insecticide bio pe baza de ceapa si usturoi

 

Views All Time
Views All Time
481
Views Today
Views Today
2
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.