Cum se ingrijeste Iasomia, arbustul care parfumeaza gradina

Iasomia (Philadelphus coronarius, Lamaita) este bine cunoscuta pentru parfumul deosebit al florilor sale. Florile albe, mari, apar in mai, iar pana la mijlocul anotimpului lastarii plantei vor fi acoperiti de flori. Pot fi simple sau involte, dispuse in inflorescente. Sunt foarte apreciate in industria cosmetica, din ele extragandu-se uleiuri esentiale pentru realizarea parfumurilor.

iasomia

Iasomia este rezistenta la ger, dar suporta destul de greu seceta. Fata de sol este putin pretentioasa, prefera un substrat moderat si bine drenat. Un sol calcaros este la fel de bine suportat ca si unul argilos, arbustul nefiind pretentios nici in privinta nivelului de aciditate sau al pH-ului apei. Este un arbust rezistent de asemenea la poluare, ceea ce il face un candidat bun pentru gradinile din marile orase.

philadelphus coronarius

Ingriirea florilor. Philadelphus are nevoie de lumina intensa pentru a se dezvolta frumos. Se adapteaza si in locuri cu semiumbra. Pentru o inflorire bogata, are nevoie de minim 4-5 ore de soare zilnic. Tolereaza temperaturi intre 10 si 30 de grade Celsius, nu si vantul puternic. Iarna, la minus 10 grade, apare pericolul de inghet al radacinilor. Pentru a evita acest lucru bazei tulpinilor se protejeaza cu un strat gros de frunze, paie uscate sau scoarta de copac macinata.

Suporta bine tunderea. Formeaza tufe dese de pana la 3 m inaltime si 4 metri in diametru. Iasomia se planteaza izolat, in grupuri si garduri vii. Taiati plantele tinere pentru a le determina sa creasca in tufe dense, cu lastari rezistenti. Se taie vara tarziu, dupa inflorire.

Se inmulteste prin butasi lignificati. Se pot folosi lastarii indepartati la tundere. Puteti separa de asemenea puii aparuti la baza plantei mature.

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

 

V-ar putea interesa si:

Garofita, perfecta pentru gradini, terase si balcoane

Gazania- cum se ingrijeste si se inmulteste

Coreopsis, culori superbe care atrag fluturii

Kerria japonica, ciucuri galbeni pe ramuri

 

6 plante care cresc in soare si infloresc mult (1)


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.