Cum se ingrijeste Gutuiul japonez (Chenomeles japonica)

Gutuiul japonez (Chenomeles japonica) este un spectacol atunci cand este inflorit. Florile sale de culoare roz aprins sau rosu sunt grupate in buchete. Este un arbust cu inflorire protanta, adica florile apar inantea frunzelor, prin lunile martie – aprilie. Inflorirea dureaza o lunga perioada de timp. Ulterior se umple de fructe aurii, care insa sunt acre la gust.
Ingrijirea florilor. Plantati Gutuiul japonez intr-un loc insorit pentru a inflori frumos. Se adapteaza si in locurile semiumbrite. Solul in care se simte bine trebuie sa fie unul bine drenat, care sa fie mentinut umed. E un aspect important mai ales in verile foarte calduroase. In privinta aciditatii, suporta atat solul acid, cat si pe cel neutru.
Cititi si Calendarul taierilor de primavara in gradina de flori
Nu necesita lucrari speciale de ingrijire. Ii face bine insa daca sapati in jurul tulpinii toamna sau primavara si daca fertilizati solul cu ingrasaminte bogate in substante organice.
Cititi si Dalia Labyrinth cu flori uriase – ingrijirea si inmultirea
Formeaza o coroana deasa, de aceea e preferat pentru mascarea unor zone inestetice sau a unui zid. Este spectaculos plantat ca arbust solitar dar si in combinatie cu alte specii. De asemenea, puteti realiza un gard viu din gutui japonez, cu taierile corespunzatoare.
Taierile la Gutuiul japonez se fac primavara, dupa ce florile s-au trecut. Pentru formare si indesire se pot face taieri drastice, la doar 20 de cm de sol.
Se inmulteste cel mai usor prin drajoni, dar si prin butasi si mai rara prin seminte. Pentru a separa drajonii de planta mama sapati cu grija in jurul acestora pana gasiti radacina. Aveti grija ca puiul pe care il desprindeti sa aiba o bucata de radacina suficient de puternica pentru a putea hrani planta.
Cititi si Plantele care dau dureri de cap
Plantati imediat, altfel radacina nuda poate avea de suferit si planta se ofileste. Dupa ce ati plantat fasonati butasul. Taiati ramurile mai lungi pentru ca arbustul sa-si poata dezvolta radacina in aceasta faza. Cel mai bun moment pentru separarea drajonilor este primavara devreme, inainte ca gutuiul sa intre in vegetatie.
Inmultirea prin butasi se face la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii, folosind butasi semilemnificati. Inmultirea prin seminte se practica foarte rar, mai mult de specialisti pentru ameliorarea speciilor.
Cititi si Cum combateti musculitele negre din jurul plantelor
Gutuiul japonez este un arbust care s-a adaptat bine climatului din tara noastra si rezista peste iarna in gradina. Puteti mulci plantele tinere in iernile geroase.
V-ar putea interesa si:
Cum taiati Liliacul de vara ca sa infloreasca a doua oara
Cand si cum se taie Mana Maicii Domnului (Lonicera)
Cum ingrijiti Viburnum sau Calinul, Bulgarele de zapada din gradini
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/