Cum se ingrijeste Ficus pumila, ficusul ca o liana

Ficus pumila este o planta agatatoare, cu frunze mici de 2-2,5 cm, ovale, subtiri, cu aspect pergamentos. Sunt colorate in verde intens, dar exista si soiuri panasate. Fiind o planta taratoare, tulpinile pot ajunge pana cativa metri lungime.
Plantele mature dezvolta radacini aeriene pe tulpini. In zonele unde rezista iarna afara creste ca o liana si imbraca ziduri si garduri. In Romania se creste ca planta de ghiveci.
Prin taieri, planta poate fi condusa sub forma de arbust.
Ingrijirea florilor. Ficus Pumila este mare consumator de apa. Cu toate acestea, e necesar sa lasati pamantul sa se usuce la suprafata intre doua udari. Excesul de apa duce la caderea frunzelor. Pentru ca totusi planta are nevoie de umiditate ridicata, asezati ghiveciul pe un stat de pietris umed si pulverizati frunzele.
Nu folositi niciodata apa rece cand udati planta.
La fel de importanta este aerisirea plantei pentru ca frunzele sunt dese, iar in lipsa unei ventilatii corespunzatoare poate aparea mucegaiul. Feriti insa planta de curent pentru ca si acest lucru duce la caderea frunzelor.
Prefera locurile semiumbroase. Expunerea la lumina directa a soarelui arzator, pulverizarea neregulata a frunzelor si lasarea compostului sa se usuce prea mult duc la ingalbenirea, zbarcirea si apoi la caderea frunzelor.
Pentru ca pe tulpini apar radacini aeriene, se inmulteste usor prin contactul acestora cu solul. Desprindeti lastarul inradacinat de planta mama atunci cand este suficient de dezvoltat.
Fertilizarea se face cu ingrasaminte cu o cantitate mai mare de azot pentru dezvoltarea aparatului foliar si se aplica primavara, o data sau de doua ori pe luna.
Primavara, la interval de doi ani, planta se muta in amestec nou de pamant de flori si turba si intr-un vas cu cativa centimetri mai mare.
V-ar putea interesa si:
Arbustul cu margelute stralucitoare pe ramuri: Callicarpa
Trei metode de a inmulti Sansevieria
Monarda, Menta indiana parfumata