Cum se ingrijeste Cryptostegia sau Vita de cauciuc

Cryptostegia grandiflora este o liana care, in zonele de origine poate ajunge pana la 30 de metri lungime. In Romania este crescuta ca si planta de apartament pentru ca nu rezista frigului iernii. In containere nu atinge asemenea dimensiuni.

Mai putin cunoscuta in Romania, vita de Madagascar impresioneaza prin florile sale frumoase, ceea ce o deosebeste de alte vite din tara noastra. Are flori pe tipul 5, de culoare roz pal cu centrul mai inchis la culoare. In plus, in zonele de origine, din latexul sau se face un cauciuc de calitate, de aceea i se mai spune si Vita de cauciuc.

In mod normal, in zonele de origine, dupa ce florile se trec apar fructele cu seminte. In ghivece de obicei nu se intampla acest lucru.

Ingrijirea florilor. Cryptostegia grandiflora se simte bine intr-un sol umed. Pentru ca provine din zone calde si umede, cu cat ii sunt mai favorabili acesti doi parametri, cu atat se va dezvolta mai bine. In conditii prielnice, poate creste chiar si 5 metri intr-o luna.

Nu lasati planta in bataia directa a soarelui. O lumina filtrata este exact ceea ce are nevoie.

In schimb, cere cantitati mari de apa. Nu lasati niciodata solul sa se usuce intre doua udari.

Planta are o perioada activa din primavara si pana la sfarsitul toamnei. O data cu scaderea temperaturii Cryptostegia intra intr-o perioada de repaus relativ. Nu isi pierde frunzele, dar isi incetineste ritmul de crestere.

Prin taieri suscesive, planta poate fi condusa sub forma de arbust. O forma mult mai atragatoare si mai usor de manageriat in conditiile in care e crescuta in ghiveci. Se inmulteste destul de usor prin seminte.

Atentie, este o planta toxica pentru animale. In unele zone a fost considerata invaziva din cauza faptului ca are o crestere rapida si face zonele de pasunat inutilizabile.

Sursa foto: parfaitimage.com, flickr.com

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

 

V-ar putea interesa si: 

Cum se ingrijeste Ficus pumila, ficusul ca o liana

Mandevilla sau Dipladenia – pregatirea de iarna si iernarea

Cum se ingrijeste cactusul cu trei muchii (Euphorbia trrigona)

Ciupirea plantelor – cand, cum si de ce se face

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.