Cum se ingrijeste Busuiocul rosu (Ocimum basilicum var. purpurascens)

Busuiocul rosu (Ocimum basilicum var. purpurascens) este o planta anuala cu crestere rapida, la fel ca si varianta clasica a plantei, cea cu frunze verzi si miros specific. Culoarea neobisnuita, violet-purpurie, e data de continutul mare de antociani.
Florile sunt de culoare roz sau lila si sunt asezate intr-o terminatie care se numeste racem. Infloreste din vara pana toamna. Dupa ce florile se trec apar semintele. Daca vreti sa preintampinati acest lucru si sa profitati mai mult de frunzele plantei, tundeti busuiocul imediat dupa inflorire. El va dezvolta in acest fel un foliaj foarte bogat si frumos.
Frunzele busuiocului rosu sunt puternic mirositoare, folosite cu succes pentru a condimenta mancarurile, dar si ca planta medicinala. Procentajul de uleiuri volatile din frunze este foarte ridicat.
Planta creste in jur de 70 cm inaltime, la fel de frumos in gradina sau in ghiveci daca este bine intretinuta. Daca taiati periodic, veti avea mereu lastari tineri.
Cititi si Ce plante aromatice merita sa cultivi acasa
Busuiocul rosu este o planta iubitoare de caldura. Prefera soarele si lumina puternica. Plantati-l intr-un sol fertil, bogat in humus. Udati constant, dar nu lasati apa si balteasca. Este insa o planta sensibila la frig, nu suporta temperaturi mai mici de 7 grade.
Busuiocul rosu se inmulteste usor prin seminte, care se seamana incepand cu luna martie, in spatii protejate. Se transplanteaza in gradini sau jardiniere in luna mai, nu mai devreme de momentul in care planta are 4 frunze adevarate.
Se poate semana si direct in gradina, de la sfarsitul lunii mai, in sol reavan, la adancime foarte mica.
Cititi si
Ciupirea plantelor – cand, cum si de ce se face
Monarda – menta indiana parfumata
Cele mai potrivite plante pentru terase si balcoane
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/