Cum se ingrijeste Akebia sau Vita de ciocolata

Daca v-ati propus sa imbracati rapid o pergola sau sa mascati un perete, Akebia e alegerea ideala. Nu numai ca se dezvolta repede si bogat, dar puncteaza hotarator si la capitolul flori. Florile sale au culoarea ciocolatei, de unde i se trage si denumirea populara de Vita de ciocolata.
Florile au forma unor cupe mici si sunt grupate pe tulpina volubila. Planta face doua tipuri de flori – cele mai mari sunt flori femele, iar cele mai mici sunt mascule. Infloreste primavara, incepand cu luna aprilie.
Pentru a avea loc polenizarea si formarea fructelor e nevoie de doua plante.
Ingrijirea florilor. Plantati Akebia intr-un loc adapostit si calduros, insa nu in lumina directa a soarelui. Solul care ii prieste este unul fertil, care retine bine apa. Puteti imbunatati calitatea solului din gradina cu compost sau folosind un ingrasamant special pentru plante cataratoare.
In privinta apei pretentiile sunt mai mari. Asigurati-va ca o udati suficient, pentru a-i permite sa de dezvolte. In perioadele caniculare trebuie sa cresteti numarul udarilor.
Cu o ingrijire corespunzatoare planta va creste rapid. Ea are nevoie de suport pe care sa se catere.
Akebia infloreste pe lemn vechi, de aceea se tunde numai dupa ce florile s-au trecut. Pentru ca ritmul de crestere al plantei este unul rapid si daca o lasati neingrijita se va aglomera existand riscul de boli, scurtati crengile laterale de pe ramurile principale.
Plantele mature de Akebia rezista iarna in gradina, fara sa fie nevoie de interventii speciale. Plantele tinere insa trebuie protejate prin mulcire cu paie sau frunze uscate. Cel mai bine pentru planta ar fi daca in jurul ei puneti un suport pe care sa il umpleti cu frunze pe perioada iernii.
Chiar daca se intampla ca partea aeriana a plantei sa degere, radacinile sunt mai rezistente, iar din primavara vor porni lastari noi.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.
V-ar putea interesa si:
Ce plante tinem in dormitor – plantele care curata aerul de substantele cancerigene
Cum ingrijiti Sangele voinicului sau Lathyrus
Cum se ingrijeste si inmulteste Glicina roz