Cum se ingrijesc Zambilele motate (Muscari)

Zambilele motate (Muscari) sunt plante bulboase, care infloresc primavara, in perioada martie-aprilie. Florile sunt in forma de spic, asemanatoare cu cele de zambile clasice, dar mai mici.  Sunt colorate cel mai adesea in diferite nuante de albastru sau mov. Sunt insa si soiuri care au florile albe sau roz.

In pamant, planta are un bulb mic, alb cenusiu, din care primavara apar cateva frunze lineare si tija cu flori.

Este o planta geophyta rustica, asta inseamna ca are  repaus profund in timpul verii, la fel ca plantele bulboase de primavara (lalele, zambile, narcise).

Ingrijirea florilor. Muscari nu este o planta pretentioasa, poate creste in otice tip de sol, cu conditia sa nu retina apa prea mult si sa fie bine drenat. 

Plantati Muscari intr-un loc insorit pentru a va bucura din plin de florile lor.  

Se inmultesc prin separarea bulbilor, vara in timpul repausului. Operatiunea nu se face in fiecare an, ci o data la 2-3 ani. Bulbii se scot de pamant dupa ce florile s-au trecut si frunzele au inceput sa se ingalbeneasca.

 

Dupa ce se scot din pamant si se separa unii de altii, bulbii se pastreaza pana toamna in spatii uscate si bine aerisite pentru a nu putrezi. Nu tineti niciodata bulbii in pungi care transpira, ci in pungi de hartie, daca se poate in talas. Se pot folosi si pungi de plastic speciale, perforate, care arata ca o plasa cu ochiuri  mari.  

In aceste conditii bulbii se pastreaza pana toamna. Replantarea bulbilor  se face in perioada septembrie – octombrie sau chiar si in noiembrie daca vremea o permite. Se planteaza la distante de 10–15 cm si la 5-6 cm adancime. 

Daca plantati Muscari in gradina, de obicei nu e nevoie sa udati pentru ca solul a inmagazinat suficienta apa de la zapada. Se intampla insa sa fie si primaveri secetoase cand se impune sa dati apa plantelor.

In cazul in care ati plantat Muscari in ghiveci atunci e obligatoriu sa udati periodic, avand mare grija ca apa sa se scurga si sa nu balteasca pentru ca altfel radacinile putrezesc.

 

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

De ce nu infloresc Lalelele si Zambilele plantate primavara

Cum facem 30 de zambile din una singura

Cum ingrijiti Brandusele cu flori portocalii (Crocus aureus)

 

Nu rupeti frunzele ofilite de Narcise si Zambile! Aflati de ce


 

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.