Cum se ingrijesc crinii dupa ce s-au trecut florile

Crinii fac flori fabuloase, in culori incredibile care dau viata gradinii. Ce facem cu crinii dupa ce s-au trecut florile ca sa ne bucuram an de an de frumusetea lor?
Ingrijirea florilor. Mai intai de toate nu faceti greseala sa taiati tulpinile o data ce nu mai au flori. Ceea ce trebuie sa indepartati sunt florile uscate.
Lasati insa tulpinile cu frunzele pentru ca ele vor hrani in continuare bulbul. Acesta va inmagazina substantele nutritive de care are nevoie pentru a inflori anul viitor. De aceea e important ca acestea sa nu fie taiate imediat, chiar daca sunt inestetice.
Taiati doar cupele de flori ofilite. In acest fel impiedicati formarea semintelor, iar planta nu consuma inutil nutrientii din bulb.
Tija lunga care a sustinut florile se taie abia atunci cand frunzele s-au uscat in proportie de peste 70%, la fel ca si in cazul bulboaselor care infloresc primavara.
Cititi si: Crinul urias Robert Swanson poate depasi 2 metri
In mod normal, majoritatea crinilor rezista iarna in gradina. Pentru a nu avea surprize neplacute in iernile foarte geroase, acoperiti pamantul cu paie sau frunze uscate pentru a proteja bulbii.
In cazul speciilor sensibile, scoateti bulbii toamna tarziu si replantati-i primavara devreme. Peste iarna trebuie pastrati intr-un mediu care este in permanenta reavan – nisip, turba, rumegus etc pentru ca bulbul se usuca repede.
Bulbii mari floriferi pot fi plantati din nou in primavara si vor inflori in vara urmatoare. Bulbilii (puii care se formeaza in jurul bulbului mama) au nevoie de cativa ani ca sa infloreasca. Vor fi si ei plantati in pamant, dar separat.
Cititi si: Cum combateti Lilioceris lilii, gandacul rosu care distruge crinii
Atentie mare la speciile de Lilium care formeaza si bulbi aerieni: Lilium bulbiferum, Lilium tigrinum, Lilium auratum, Lilium regale. Tulpinile lor nu se taie in niciun caz dupa ce s-au trecut florile pentru ca pierdeti bulbii aerieni. Bulbii aerieni se formeaza pe tulpinile florifere, la subsoara frunzelor. Ei pot fi de asemenea, folositi la inmultirea plantei.
Pentru toate acestea e necesar asadar sa ingrijiti crinii dupa ce s-au trecut florile ca atunci cand sunt in perioada de inflorire. Nu le administrati insa ingrasaminte, e suficient sa ii udati si sa va asigurati ca nu sunt atacati de boli si daunatori.
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
V-ar putea interesa si:
Muscata – legatura dintre lumina si numarul florilor
Trandafirul curcubeu Rainbow sorbet – fiecare floare e unica
Nalba – cum poti sa o transformi din planta bienala in una anuala