Cum se creste Frezia in gradini

Frezia (Freesia) e cunoscuta mai degraba ca floare taiata care, in vaze, incanta cu parfumul discret si delicatetea florilor. Se poate creste insa cu la fel de mare succes si in gradini, unde aduce o nota de noblete.

Florile sunt grupate intr-o inflorescenta cate 6 pana la 12. Sunt simple sau involte, colorate in nuante de alb, galben, crem, rosu, roz, portocaliu, albastru, violet. Dupa ce florile se trec apare capsula cu seminte.

frezie

Ingrijirea florilor. Frezia are nevoie de temperaturi moderate, pana in 18 grade, in primele saptamani dupa plantare. La temperaturi mai mari de 18–20 grade inflorirea este intarziata. Pretentiile fata de apa sunt moderate, mai ridicate sunt cele fata de substratul de cultura. Acesta trebuie sa fie afanat, bogat in humus, bine drenat. Trebuie evitat excesul de umiditate care provoaca putrezirea tuberobulbilor.

Se inmulteste prin tuberobulbi si prin seminte. Pentru a obtine flori mari, de calitate, tuberobulbii trebuie sa aiba circumferinta de minim 6–8 cm. Inflorirea are loc dupa 3–5 luni de la plantarea tuberobulbilor.

 

frezie

Semintele pot fi semanate direct in gradini in perioada aprilie-iunie sau pot fi facute rasaduri, in spatii protejate. Inainte de a fi semanate, semintele se tin una sau doua zile in apa pentru ca tegumentul care le acopera si care este foarte dur sa se mai inmoaie. Rasadurile se vor planta in gradini la inceputul lunii august. In cazul semintelor, inflorirea are loc la 8–11 luni de la semanat.

frezie

Dupa ce florile s-au uscat, continuati sa ingrijiti planta timp de doua-trei luni, rarind treptat udarile. Dupa care, timp de o luna, nu se mai uda deloc. Abia atunci se scot tuberobulbii din pamant. Daca pamantul este tare, se poate uda pentru usurarea manevrelor. In acest caz insa, dupa ce au fost deplantati, tuberobulbii se curata de pamant si se zvanta, dupa care se depoziteaza pana la plantare.

Printre daunatorii care pot ataca freziile se numara acarienii si tripsii.

 

V-ar putea interesa si:

Platycodon, floarea balon

Florile care infloresc primavara devreme

Cinci moduri de a inmulti Clematitele


 

Views All Time
Views All Time
660
Views Today
Views Today
2
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.