Cum se colecteaza si se pastreaza semintele

se pastreaza semintele

Colectarea semintelor, insamantarea si cresterea rasadurilor sunt activitati pe care merita sa le incercati, chiar daca sunteti un gradinar amator. Ofera multe satisfactii, iar la final munca va fi rasplatita cu flori frumoase. Semintele se pastreaza de la cateva luni la cativa ani. 

Poate sunteti obisnuiti mai mult sa cumparati semintele la plic, culese de altii. Sa stiti ca si colectarea in sine este o activitate foarte interesanta pentru ca trebuie sa adunati semintele fix atunci cand s-au copt, ceea ce presupune sa urmariti planta vreme mai indelungata. 

se pastreaza semintele

Ingrijirea florilor. Asteptati pana cand semintele care apar dupa ce se trece floarea s-au maturizat complet. Taiati partea care contine pastaia, capsula sau alt fruct cu seminte si puneti-o intr-o punga de hartie. E important sa faceti acest lucru pentru ca sunt flori care fac pastai care se desfac singure si rapid in momentul in care au ajuns la maturitate.

Este cazul la Impatiens Balsamina care popular se mai numeste si Pocnitoare din cauza pastailor care pocnesc la cea mai mica atingere si imprastie semintele. Este o specie anuala cu flori colorate in alb, roz, lila sau rosu.  Detalii despre ea aici Cum se ingrijeste si se inmulteste Balsamina

Ulterior, continutul pungii se varsa pe o coala alba de hartie. Curatati semintele si eliminati tot ce este in plus – pastai, bucati de planta etc. 

Cum se pastreaza semintele

Semintele perfect uscate se muta intr-un plic de hartie pe care se noteaza specia si data la care au fost recoltate. 

Longevitatea semintelor difera de la o specie de plante la alta. Capacitatea de germinare scade treptat de-a lungul timpului si este strans legata de conditiile de pastrare – temperatura si umiditatea. 

Cititi si Cum sa ai plante fericite. Ingrasamant facut acasa

Temperatura scazuta asociata cu umiditatea scazuta incetinesc metabolismul semintelor si prelungesc perioada de germinare. De multe ori semintele sunt tinute in frigider, unde temperatura e suficient de scazuta.

Umiditatea este de asemenea un factor la fel de important care influenteaza durata de viata a semintelor. In cazul semintelor tinute in frigider scaderea umiditatii in acest mediu se face folosind silicagel. 

VIDEO DESPRE INMULTIREA PRIN SEMINTE A MUSCATELOR

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.