Cum schimbati culoarea Hortensiilor

Culoarea florilor de Hortensie (Hydrangea) e data pH-ul substratului in care sunt plantate. Cum schimbati culoarea Hortensiilor e o problema de chimie. Trebuie spus de la inceput ca nu toate florile de Hortensie isi vor schimba culoarea, ci numai cele de tipul Macrophyla.

Aceeasi Hortensie la doi ani distanta, la inceputul infloririi

Hortensiile arborescens, cum este Anabelle, dar si cea cataratoare, isi pastreaza culoarea indiferent de pH-ul solului.

Hortensia este prin excelenta o planta acidofila. Nu o plantati intr-un pamant calcaros pentru ca un sol cu un pH mai mare de 6,2 blocheaza potasiul, ceea ce duce la ingalbenirea frunzelor.

Cum schimbati culoarea Hortensiilor. In cazul Hortensiilor macrophyla, pentru colorarea in albastru a florilor pH-ul substratului trebuie sa fie de 5,0–5,4. Culoarea roz o obtineti la un pH de 6. Daca valoarea lui creste inca putin, la 6,1–6,2 culoarea se intensifica si devine rosie.

Specialistii au stabilit proportia exacta a elementelor NPK cu care se fertilizeaza plantele pentru a induce o anumita culoare. Profesorul Florin Toma a ajuns la concluzia ca pentru obtinerea culorii albastre raportul NPK este de 5:1:6 iar pentru obtinerea culorii roz raportul NPK este de 5:1:1. In lunile august – septembrie se fac tratamente cu substante pe baza de aluminiu si potasiu pentru obtinerea culorii albastre a florilor. Gasiti la fitofarmacii sau chiar la magazinele care vand substante chimice sulfat de aluminiu. Dizolvati 8 grame in 4 litri de apa.

Ingrijirea florilor. Dupa ce ati aflat cum schimbati culoarea Hortensiilor, trebuie sa si pastrati vie aceasta culoare. Pentru asta trebuie sa asigurati plantei conditiile de care are nevoie: locuri semiumbrite si aerisite. De asemenea, solul nu trebuie lasat sa se usuce. Pretentiile fata de apa sunt ridicate, atat in privinta umiditatii din substrat care in timpul vegetatiei trebuie mentinut permanent reavan, cat si in privinta umiditatii atmosferice.

V-ar putea interesa si:
Cum ingrijesti corect Hortensia ca sa infloreasca pana toamna

Cum se inmulteste Hortensia prin butasi

Cand si cum se taie Hortensia sa nu pierdeti florile

Ce este pH-ul si cum sa-l modificam


 

Trimite unui prieten :)

2 comments

  • Buna ziua,
    Care sunt substantele pe baza de aluminiu si potasiu care le pot folosi pentru colorarea hortensiei in albastru si unde pot sa le gasesc?

    Multumesc.

    O zi frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.