Cum scapati de Focul bacterian, o boala grava

Focul bacterian este o boala grava produsa de bacteria Erwinia amylovora. Incidenta bolii este in crestere constanta in Romania in ultimii 10 ani, asa cum arata Ministerul Agriculturii intr-un avertisment trimis fermierilor.
Aceasta boala afecteaza mai ales marul, parul, gutuiul, dar si specii de Cotoneaster, Pyracantha, Crataegus, Sorbus, Eryobotria, Mespilus, Stranvaesia, provocand pierderi mari, atat in livezi cat si in pepiniere. Are viteza de raspandire rapida, boala putand distruge tot pomul in numai trei luni de la infectie.
Evolutia bolii cuprinde trei faze, fiecare cu simptome caracteristice:
- Arsura inflorescentelor – apare primavara devreme
- Arsura lastarilor – frunzele se ofilesc si intregul lastar se brunifica sau se innegresc
- Ulceratiile – se manifesta pe ramuri mai batrane, sarpante si trunchi, provocand leziuni.
Frunze afectate de Focul bacterian se brunifică, se răsucesc şi se usucă. In cazul inflorescenţelor primele semne ale bolii apar la scurt timp după fecundare. Florile şi fructele abia legate, se ofilesc, se usucă, devenind brune-negricioase. Infectia progreseaza spre peduncul care in final se innegreste. Pe timp calduros si umed din peduncul exudeaza picaturi de lichid. Bacteria trece apoi rapid de la inflorescente la lastari si ramuri, pe care se formează ulceraţii.
Varful lastarului la inceput se ofileste, se brunifica si deseori se indoaie sub forma de carja. Fructele tinere afectate de Focul bacterian se înnegresc sau se brunifică, rămânând, prinse pe lăstari, ca şi florile şi frunzele (cele mai multe, rămân acolo şi peste iarnă). Si fructele dezvoltate sunt atacate, chiar şi cele în curs de maturare. Pe ele apar pete rotunde decolorate, apoi brune şi cu picături de exsudat pe suprafata.
Pe ramurile şi trunchiul plantei apar pete mari, adâncite; scoarţa atacată se necrozează şi este lipită pe lemn. Indepărtând scoarţa, se observă lemnul colorat în brun-roşcat . La suprafaţa plăgilor apar picături de exudat, cleioase şi incolore la început, apoi acestea se întăresc, devin galben – brune.
Bacteriile se propagă rapid, atât în coroana pomului respectiv, cât şi la pomii vecini. In condiţii favorabile de vreme, respectiv ploaie cu vânt, infecţia se generalizează, iar pomii par a fi arşi de flăcări şi, după cca. 3 luni, livada se usucă aproape total.
Agentul patogen este Erwinia amylovora, o bacterie bastonaş, lofotrichă.
Bacteriile rezistă iarna în ulceraţiile dezvoltate din contaminări tardive şi dificil de reperat.
Răspândirea se face prin materialul vegetal infectat, transportat dintr-un loc în altul; pe plan local – prin picăturile de ploaie duse de vânt, insecte (albine, muşte, viespi, afide, psilide, furnici). Păsările migratoare (graurii) au avut şi au un rol important în transportul bacteriei dintr-o ţară în alta. Infecţiile se fac prin leziuni sau prin deschiderile naturale (stomate, lenticele, nectarii).
Ingrijirea florilor. Limitarea raspandirii Focului bacterian presupune efectuarea controalelor pentru detectarea noilor focare, folosirea soiurilor mai putin sensibile, evitarea transportarii materialului contaminat, indepartarea ramurilor cu simptome la o distanta de cel putin 50 cm sub limita prezentei simptomelor si arderea acestora dezinfectarea instrumentelor folosite la taiere.
Tratamente chimice:
- înainte de înflorit (produse cuprice – Champion, Funguran, Kocide);
- în timpul înfloritului: 2- 3 tratamente, la interval de 5-7 zile (Aliette);
- ultimul tratament – toamna, înainte de căderea frunzelor, cu produse cuprice.
După precipitaţii sau imediat după căderea grindinei tratamentele trebuie repetate. Dacă pragul este constant depăşit, tratamentul se reia la 3 zile dupa cel anterior sau la 4-5 zile dacă pragul este atins din nou.