Cum salvati o planta degerata

Plecam de la premisa ca o planta degerata poate fi salvata. Fiecare planta are gradul ei de suportabilitate a frigului. Plantele care au avut de suferit de pe urma inghetului au sanse sa supravietuiasca si sa isi revina daca sunt suficient de dezvoltate si daca primesc ingrijiri adecvate.

Ingrijirea florilor. Daca se intampla ca gerul sa surprinda plantele afara, primul lucru pe care il aveti de facut este sa le puneti la adapost. Nu le mutati imediat intr-un loc cald, socul termic le-ar putea omori. Incaperea trebuie sa fie racoroasa, dar cu temperaturi pozitive.

Analizati cu atentie planta degerata. De regula, partile degerate sunt moi si lasate.  Toate partile afectate de frig trebuie inlaturate, ele nu isi vor mai reveni. Incercarea de a le mentine in viata nu face decat sa consume energia plantei, atat cat a mai ramas. S-ar putea intampla sa fie nevoie sa taiati aproape intreaga planta. Nu ezitati sa o faceti, e unica sansa sa incercati sa o salvati. Atentie insa, nu taiati mai mult decat trebuie in aceasta faza. Daca un lastar este pe jumatate degerat, taiati numai jumatatea afectata.

Daca a degerat intreaga parte aeriana mai exista o sansa ca radacina sa reziste si sa porneasca din nou in vegetatie la un moment dat. Va trebui insa sa aveti rabdare si sa ingrijiti planta in continuare.

Chiar si asa, e posibil ca plantele sensibile de interior sa nu mai poata fi salvate in urma degerarii. Tineti cont ca majoritate provin din zone mediteraneene, unde in mod normal temperaturile nu coboara atat de jos.

Dupa ce ati curatat planta de partile afectate de ger va trebui sa o aclimatizati treptat la temperatura din casa. Ridicati numarul gradelor, dar treptat pentru a nu suferi din cauza diferentelor.

Dupa aceasta trauma, planta va deveni mult mai sensibila, iar expunerea la socuri o poate afecta iremediabil. Este important ca plantele supuse unui astfel de tratament sa aiba suficient timp pentru a se regenera.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

Trei metode de a inmulti mini-Sinningia

Iasomia, parfum ametitor de vara

Sedum sieboldii, Iarba grasa foarte decorativa

 

Paduchele testos al trandafirului – cum il combatem


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.