Cum sa cresti Clematite in ghiveci

Clematitele sunt plante perene care pot creste bine nu numai in gradina ci si in ghivece, pe o terasa sau un balcon. Ca sa aveti Clematite in ghiveci trebuie sa le acordati o ingrijire suplimentare fata de cele care cresc in gradina.

Ghiveciul
Un ghiveci din lemn, piatra sau teracota este de preferat unuia din plastic. Ghiveciul din plastic poate sa nu ofere suficienta protectie radacinilor vara atunci cand este foarte cald. Nici iarna daca este foarte frig afara e posibil sa nu protejeze bine radacinile.
In orice situatie, trebuie sa fiti atenti la dimensiune si la scurgere. Pentru Clematite in ghiveci, alegeti un recipient care sa aiba cel putin 45 de centimetri in diametru, dar si inaltime.
Informatii suplimentare despre clematite Ingrijire speciala pentru clematite care infloresc tarziu
Clematite in ghiveci – plantare
Ingrijirea florilor. Inainte de a planta clematita, puneti un strat de pietris,cioburi de ceramica sau coji sparte de migdale sau fistic (nu de nuci! detalii aici ) pe fundul vasului pentru ca pamantul sa nu obtureze gaurile de scurgere.
Daca plantati o clematita cu radacina nuda (le gasiti de obicei la raionul de plante in hypermarketuri sau magazine de unde vin plante din pepiniere) atunci e recomandat sa tineti radacina in apa o ora inainte de plantare pentru a va asigura ca este suficient hidratata.
Adancimea de plantare poate fi aceeasi cu cea de dinainte sau cu 2- 2,5 cm mai mare. Acest lucru va permite plantei sa se regenereze in cazul in care partea aeriana are de suferit pentru ca activeaza mugurii care sunt sub linia solului.
Informatii suplimentare despre clematite 5 moduri de a inmulti clematitele
Clematite in ghiveci – ingrijirea
Udarea este un aspect important al plantelor crescute in ghiveci. In cazul clematitelor, solul nu trebuie lasat sa se usuce si e bine sa fie mentinut usor umed (nu ud). Udati constant cu cantitati generoase, lasand apa sa se scurga bine. Intervalul de udare se stabileste in functie de conditiile in care sta planta – soare direct, umezeala din aer etc
Dupa plantare, o data ce planta este stabilizata, incepeti sa si fertilizati. Un ingrasamant pentru plante cu flori e bun si pentru clematite Evitati sa administrati fertilizant cu azot prea mult pentru ca inhiba aparitia florilor.
Daca aveti clematite in ghiveci faceti taieri exact ca si cum ar fi plantate afara in gradina. Taierile se fac in functie de grupa din care face parte planta. Daca nu stiti nimic despre ea, taiati moderat (detatii aici despre taierea clematitelor)
Dirijarea cresterii clematitelor
La fel ca si cele crescute in gradina, si clematitele in ghiveci au nevoie de un suport pe care sa fie dirijate, nu se urca natural si nu se prind asa cum o fac lastarii de Passiflora de exemplu. Cel mai bine este sa le asigurati un spalier pe care se creasca. Puteti de asemenea improviza un sistem de sustinere din bete de bambus.