Cum sa cresti acasa un Avocado din sambure

Este surprinzator de usor sa cresteti propriul copac de avocado dintr-un sambure. Trebuie sa pregatiti cu grija samburele dupa ce l-ati scos din fruct. El se curata cu o periuta de pulpa fructului care a ramas pe el.

Unii samburi sunt usor alungiti, altii sunt rotunzi. Priviti cu atentie. Toti au un varf si o baza. Partea alungita, varful, va sta intotdeauna in sus si va ramane afara din apa sau din pamant. Partea tesita, baza, va sta in apa sau in pamat. De acolo vor porni radacinile.

Cea mai usoara metoda de inmultire este cea in paharul cu apa. Luati trei scobitori si infigeti-le bine in sambure, de jur imprejur, la distante egale. Ele au rol de suport si vor permite ca baza samburelui de avocado sa poata sta in apa.

Ingrijirea florilor. Asezati paharul cu samburele la lumina, pe pervaz. Schimbati apa la cateva zile, cu grija sa nu afectati radacinutele care apar. E important sa schimbati apa pentru ca altfel riscati sa apara mucegaiul si alte bacterii care pot afecta germinarea semintei de Avocado.

Pe acelasi principiu puteti sa puneti samburele de avocado in pamant. Pastrati in continuare varful afara si mentineti substratul usor umed.

Dupa aproximativ o luna samburele va crapa, de sus in jos. In partea de la baza va aparea o radacina mica. Aceasta va creste din ce in ce mai mult. In cele din urma va aparea si lastarul, in partea de sus a samburelui.

Cand lastarul a ajuns la aproximativ 15 cm e momentul sa il palntezi in pamant. Lasati in continuare varful samburelui afara. Alegeti un subtrat bogat in humus, bine drenat, cu pH usor acid. Ghiveciul se aseaza intr-un loc cu cat mai multa lumina. Avocado iubeste soarele. Cu cat mai mult soare, cu tat mai bine pentru planta.

Udati frecvent, astfel incat sa mentineti mereu solul mereu umed, dar atentie, nu lasati apa sa balteasca.

Atunci cand tulpina ajunge la 30 cm, va trebui sa ciupiti varful plantei pentru ca aceasta sa se ramifice. Avocado creste destul de repede si daca nu veti taia periodic planta riscati sa obtineti un bat cu cateva frunze in varf.

V-ar putea interesa si:

Ghid pas cu pas de cultivat ghimbir acasa

Cresteti acasa un Pomelo din semintele fructelor

Banana nordului, fructul miraculos care creste si in tara noastra


 

Cum se creste goji in gradina sau pe terasa

Trimite unui prieten :)

2 comments

  • ferent gheorghe sascut bacau 102 st ac, ion atanasiu

    am doiavoagado unul are 1\30 inaltime cu un dametru de 16 mm are si citeva ramuri siunul mai mic de 60’70 cm pe care lam scurtatin vara nu stiu daca va inflori sa rodeasca ce trebue sa fac am si rodie la 1’60 m inaltime un ananas de 3anl in ghiveci uncurmal de aprocsimatv 8 ani e foarte mare vara scot afara iarna pe balcon l caldura as vrea sa stiu daca va rodi sau va inflori fara altoire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.