Cum obtineti rasadurile de Petunii

Rasadurile de Petunii (Petunia x hybrida) nu sunt greu de produs. Trebuie sa urmati cativa pasi si peste cateva saptamani va veti bucura de primele flori.
Petunia se inmulteste in cele mai multe cazuri prin seminte semanate in cutii sau ladite, intr-un loc adapostit. Perioada optima este ianuarie – februarie.
Semintele de Petunii isi pastreaza facultatea germinativa 4 ani, deci le puteti folosi cu succes de la un an la altul.
Ingrijirea florilor. Pregatiti patul germinativ. Substratul in care semintele germineaza si plantutele se dezvolta bine in prima lor faza de viata este format dintr-un amestec de turba si nisip.
Pregatiti semintele. Semintele de Petunii sunt mici, iar tendinta este sa puneti multe. Nimic mai gresit pentru ca se vor sufoca. Norma de semanat este de 4-6 g/mp.
Dupa ce ati intins semintele cat mai uniform, nu le acoperiti cu pamant, pentru ca ele germineaza la lumina. Apasati-le usor cu degetul pentru a face contact mai bine cu substratul. Apoi udati.
Cititi si Fertilizarea orhideelor – cand, cum si cu ce se fertilizeaza orhideele
Folositi un jet foarte fin, pentru ca altfel riscati sa formati niste mici cratele in ladite.
Pentru mentinerea unei umiditati constante puteti acoperi recipientul cu folie de plastic, dar aveti grija sa aerisiti constant. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este 18–20 grade.
Plantele rasar dupa o saptamana- doua de la semanat.
Urmatoarea etapa foarte importanta pentru rasadurile de Petunii este repicarea in ladite. Operatiunea se face dupa alte doua saptamani dupa ce au rasarit.
Este necesara o a doua repicare cand rasadurile au crescut suficient si au inceput sa se stanjeneasca unele pe altele.
Deci dupa alte 3–4 saptamani se planteaza in placi alveolare sau ghivece mici, cu diametrul de 6–8 cm.
Cand planta are 3-4 frunzulite adevarate varful de crestere se indeparteaza pentru ca Petunia sa se ramifice. In caz contrar, daca nu ciupiti rasadirule, vor creste lungi si inestetice.
Plantarea rasadurilor in gradina se face in luna mai. Distantele de plantare sunt de 25-30 centimetri intre flori.
Cititi si Kalanchoe – inmultirea prin lastari, frunze si seminte
Hraniti rasadurile de Petunii pentru ca ele sa fie viguroase si capabile sa faca multe flori. Aplicati un ingrasamant pe frunze mai intai, dar nu mai devreme de perioada in care planata are 5 frunzulite. Fertilizarea radiculara se incepe atunci cand au fost transplantate.
Ingrasamantul lichid special pentru petunii asigura o crestere sanatoasa si intensa a plantelor. De asemenea, ajuta la o inflorire lunga si bogata.
Datorita continutului mare de fier, se impiedica ingalbenirea frunzelor, oferind astfel o culoare mai intensa florilor.
Mod de administrare: Se utilizeaza 15 ml de ingrasamant special la 1 litru de apa (o data sau de doua ori pe saptamana). CLICK AICI daca vreti sa cumparati ingrasamant pentru petunii!
Folositi un ingrasamant cu un continut mai ridicat de fosfor (P pe etichete), care ajuta radacinile sa se dezvolte. Important mai ales in faza de rasad este sa folositi apa fara clor, substanta care afecteaza frunzele si le ingalbeneste.
Daca ati urmat toti pasii asa cum trebuie, dupa aproximativ doua luni de la semanat ar trebui sa va bucurati de primele flori. Soiurile varietatii multiflora au nevoie de 70–75 de zile de la semanat pana infloresc. Pentru Petuniile grandiflora puteti astepta insa si 3 luni sa infloreasca, dar rasplata este pe masura.
CLICK AICI daca vreti sa cumparati seminte de petunii 🙂
ingrijireaflorilor.ro folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile de mai sus, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. Pe tine nu te costă nimic în plus și ai șansa de a susține acest site 🙂
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Cum se curata praful de pe frunzele paroase, pieloase si de pe cactusi
Spuneti-mi va rog la cat timp se face prima repicare ? Cat de mari trebuie sa fie la prima repicare ?Aveti o poza ?
Multumesc !
La doua, trei sau patru saptamani, depinde de ritmul de crestere. Dar planta va trebui sa aiba 3 frunzulite atunci cand se face prima repicare
Cum pot lua semințe de la o petunie care înflorește?
Asteptati sa se treaca floarea dupa care va face o capsula cu seminte mici, negre
Sant bune semințela daca am luat petunia din piața?
Da, sunt bune