Cum masurati cel mai usor pH-ul pamantului

pH-ul este o valoare extrem de importanta in gradina. Sunt plante care nu pot rezista daca pH-ul pamantului are o alta valoare decat sunt obisnuite. Pentru majoritatea plantelor cu flori, dar si a legumelor, pH-ul optim este situat intre 6,3 – 7,4. Unele tolereaza mai bine un pH mai acid sau mai alcalin.
Intre plantele care au nevoie de un sol acid sunt: hortensia, rododendronul, azaleea, camelia, anthurium, begonia, cyclamenul, gloxinia, primula.

Bulboasele de primavara – narcisele, zambilele, lalelele prefera solurile neutre si chiar usor alcaline, la fel si anemonele si gladiolele.
Arbustii fructiferi care prefera solul acid sunt: afinul, coacazul, agresul, zmeurul, murul, iar dintre pomii fructiferi: marul, ciresul, parul si piersicul.
Ingrijirea florilor. Specialistii de la Marcoser scriu ca disponibilitatea elementelor din sol este dependenta de pH-ul solului. Astfel, la un pH de 5,5 (acid), elemente precum fier (Fe), zinc (Zn), cupru (Cu), mangan (Mn), bor (B) sunt disponibile plantelor iar la valori ale pH-ului mai ridicate, de peste 6,5-7, aceste elemente sunt absorbite de catre plante din ce in ce mai greu. La polul opus, valori ale pH-ului de peste 6,5 fac disponibile elemente precum azot (N), potasiu (K), magneziu (Mg), calciu (Ca), sulf (S), molibden (Mo). Asimilarea optima a fosforului se realizeaza la pH de 6-7.

Pentru a determina valoarea precisa a pH-ului din sol se foloseste pH-metru, un dispozitiv pe care il gasiti la magazinele de specialitate. Tot acolo gasiti insa si hartia de turnesol, o modalitate mai ieftina si mai rapida de a masura aciditatea solului.
Luati un borcan curat si uscat, puneti o mana de pamant de gradina maruntit adaugati doua parti de apa distilata. Puneti capacul si amestecati bine. Asteptati putin si introduceti o banda de hartie de turnesol. Comparati culoarea rezultata cu banda de control: rosu va indica un pH acid si albastru un pH alcalin.