Cum ingrijiti Viburnum sau Calinul, Bulgarele de zapada din gradini

Calinul (Viburnum opulus Roseum) este un arbust care ofera mult si cere putin. Este foarte, foarte decorativ primavara cand isi etaleaza florile de un alb imaculat. Inflorescentele au forma de rotunda, de unde si denumirea populara de Bulgare de zapada. Seamana cu florile Hortensiei Annabelle. Calinul ajunge si la 3 metri inaltime daca ii prieste mediul in care traieste, iar diametrul ajunge si el la 2,5 -3 metri.

In zonele mai calde si cu ierni mai blande, Viburnum infloreste in lunile aprilie-mai, iar in zonele ceva mai reci din nordul si centrul tarii in mai-iunie. Florile rezistă mult, chiar si doua saptamani. Ele sunt insa sterile, nu se transforma in fructe.

Ingrijirea florilor. Asa cum spuneam, Viburnum este foarte rezistent. Suporta cu brio iernile geroase si nu are nevoie de protectie speciala, dar si verile toride, cu conditia sa fie udat corespunzator.

Plantati-l intr-un loc cu lumina multa si daca se poate cu umbra partiala in partea a doua a zilei. Arbustul nu e pretetios nici in ceea ce priveste solul. Aveti grija insa cu solurile grele care retin apa. Calinului nu ii place apa care stagneaza, excesul trebuie drenat.

Se poate creste si in vase mari, dar in acest caz dimensiunile plantei vor fi ceva mai reduse. Daca il cresteti in ghiveci este absolut obligatoriu sa il fertilizati.

Viburnum se poate inmulti prin butasi si marcotaj. In cazul marcotajului, ramurile crescute la baza plantei se ingroapa sub un musuroi. Noile plante care inradacineaza se desprind de planta mama după doi ani de la marcotare. Operatiunea se face toamna tarziu sau primavara foarte devreme pana la intrarea plantei in vegetatie. In cazul inmultirii prin butasi, lastarii se taie in decembrie, se pastreaza peste iarna stratificati in nisip in locuri racoroase pana in martie, cand se pun la inradacinat dupa ce sunt tratati in prealabil cu stimulent de inradacinare.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

Weigela, arbustul potrivit pentru gradinarii cu timp putin

Buddleia davidii, arbustul fluturilor

Bujorii arbustivi infloresc primii

Cum se ingrijeste si inmulteste Glicina roz

 


 

Views All Time
Views All Time
700
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.