Cum ingrijiti Orhideea curgatoare: Dendrobium aphyllum

Dendrobium aphyllum este o orhidee superba, cu tulpini lungi care atarna si care se umplu de flori delicate. Tulpinile ajung la 200 cm lungime.

Florile in culori pastelate, roz sau lila, sunt parfumate. Florile au 4-5 cm si se deschid larg. Foarte important, ele apar pe cresterile din anul precedent.

Planta este o orhidee epifita. Asta inseamna ca in mediul natural Dendrobium aphyllum creste pe o alta planta, pe care o foloseste ca suport. Ea nu este insa o planta parazita, se hraneste singura, doar isi prinde radacinile in scoarta.

Plasati ghiveciul in care cresteti Dendrobium aphyllum intr-un loc luminos, dar nu in bataia directa a razelor soarelui pentru ca in mediul natural creste pe copaci si lumina pe care o primeste e una filtrata de frunzisul pomilor. Suporta temperaturi ridicate, de pana la 35 de grade.

Apa reprezinta succesul cresterii acestei orhidee. Ei trebuie sa ii asigurati o umiditate ridicata pentru ca asa primeste si in mediul natural. Udati planta in mod regulat in perioada cresterii active a lastarilor si infloririi. Daca e aerisita si circulatia aerului este foarte buna, puteti uda zilnic, cu conditia ca substratul sa fie foarte, foarte bine drenat. De asemenea e important sa pulverizati planta pentru asigurarea unei umiditati atmosferice ridicate. Folositi intotdeauna apa la temperatura mediului ambiant, niciodata apa rece. Nu udati petalele florilor pentru ca putrezesc.

Fertilizati planta pentru o crestere frumoasa si o inflorire abundenta, din mai pana in octombrie. Folositi un ingrasamant cu o compozitie echilibrata, de exemplu NPK 20-20-20, recomanda specialistii de la The Orchid Society of Karnataka. Pe perioada infloririi puteti folosi un fertilizant cu o cantitate mai mare de Fosfor si Potasiu. Hraniti planta o data pe saptamana in timpul sezonului de crestere, in doze mici, adecvate. Reduceti ritmul fertilizarilor toamna si eliminati complet cand plantele se odihnesc in timpul iernii.

Dendrobium aphyllum creste cel mai bine in cosuri suspendate, intr-un amestec care sa fie foarte bine drenat. Scoarta maruntita de copac sau chipsurile de cocos sunt un substrat bun. Gasiti in florarii pungute cu amestecuri gata realizate pentru orhideele epifite.

La sfarsitul toamnei planta intra in repaus. Aceasta perioada de odihna simuleaza conditiile care declanseaza inflorirea in habitatele lor naturale. Frunzele se ingalbenesc si cad, dar este un proces natural care nu ar trebui sa va alarmeze. Continuati sa ingrijiti planta: tineti-o intr-un loc luminos si bine aerisit, cu temperaturi mai scazute, dar nu mai mici de 5-6 grade. Udati foarte rar. Specialistii recomanda ca incepand cu luna decembrie sa opriti de tot udarea si sa o reluati abia cand mugurii s-au format pe deplin in primavara. Dupa ce au aparut, cresteti din nou, treptat, cantitatea de apa pe care o primeste planta.

sursa foto: pinterest.com

 

V-ar putea interesa si:

Orhideea Cambria nu infloreste de doua ori pe aceeasi tija

Orhideea egreta, acum si in Romania

Orhideea neagra – mit sau realitate?

Perioada de repaus, foarte importanta pentru Orhidee

 


 

Views All Time
Views All Time
613
Views Today
Views Today
2
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.