Cum ingrijiti Nolina sau Piciorul elefantului

Nolina arata ca un par ciufulit. Sau ca o coada de ponei, asa cum i se mai spune – Palmierul coada de ponei. Din varful unei tulpini lemnoase si ingrosata la baza apar frunze drepte, curgatoare, sub forma de rozeta. Frunzele ajung si la doi metri lungime in zonele in care planta creste liber, in gradini, si unde trunchiul atinge si el dimensiuni impresionante de 9-10 metri inaltime.
Crescuta in ghiveci, asa cum se intampla in tara noastra, planta face frunze care nu depasesc un metru. Trunchiul plantei este ingrosat la baza, lucru care ajuta planta sa depoziteze apa in perioadele de seceta. De aici i se trage si denumirea populara de Piciorul elefantului, mai ales ca are cicatricile frunzelor care au cazut.
Iingrijirea florilor. Plasati ghiveciul in care ati plantat Nolina intr-un loc insorit, chiar in bataia directa a razelor soarelui. Fiind originar din Mexic, palmierul e obisnuit cu caldurile puternice.
Udati planta cu regularitate din primavara pana toamna. Lasati pamantul sa se usuce 5 cm la suprafata intre doua udari. Este una dintre plantele care rezista la seceta, avand provizii de apa in tulpina groasa. Poate sta neudata chiar si o luna. Frunzele inguste o fac rezistenta si la aerul uscat.
Iarna planta trece printr-un repaus relativ. Tineti-o intr-un loc mai racorors, dar unde temperatura nu coboara sub 10 grade. Foarte important: planta ierneaza la lumina.
Nolina creste destul de greu, de aceea nu trebuie transplantata prea des. Schimbati ghiveciul o data la 3 ani. In rest, limitati-va sa schimbati pamantul de la suprafata ghiveciului cu unul nou, cu elemente nutritive.
sursa foto: ourhouseplants.com, pinterest.com, bidorbuy.co.za
V-ar putea interesa si:
Palmierul hawaiian – tropical, rar si foarte frumos
Clematita Piilu face doua tipuri de flori
Cum cresteti acasa Palmierul cu frunze albastre
Cum se creste Planta sticla (Jatropha)
Cum se prepara Apa de salcie buna pentru inradacinarea plantelor