Cum ingrijiti Iedera, cea mai cunoscuta dintre liane

balcoane fara soare

Dintre toate speciile de Iedera, Hedera helix e cea mai cultivata. E foarte intalnita atat in gradini, cat si in case. Crescuta afara ajunge chiar si la 10 metri si imbraca ziduri, garduri, cladiri, copaci dar poate sa creasca si intinsa pe sol. In ghivece dimensiunile sunt mai mici.

Tulpinile sunt flexibile si la noduri au radacini adventive care fixeaza planta pe suporturile pe care se catara. Frunzele sunt foarte decorative, atat prin forma cu lobi ascutiti, cat si rin culoare. Exista soiuri cu frunze colorate in verde intens, dar si unele panasate sau patate cu crem, galben, alb sau roz-maroniu.

Ingrijirea florilor. In gradina alegeti pentru Iedera un loc umbrit, suficient de mare sa se poata catara. Puteti fertiliza planta cu un ingrasamant cu o cantitate mai mare de azot (N) care va dezvolta frunzisul.

Pentru plantele din ghiveci alegeti un loc semiumbrit. O cantitate mai mare de lumina au nevoie soiurile cu frunzele bicolore, dar nu tineti niciodata planta in bataia directa a razelor soarelui pentru ca frunzele se ard.

Chiar daca Iedera rezista fara probleme iarna afara daca e plantata direct in gradina, nu lasati ghivecele in frig pentru ca plantele crescute in interior degera. Plantele pot ierna in interior, intr-un spatiu cu temperaturi mai scazute, in jur de 10-12 grade.

Udati moderat dar constant vara si mai rar iarna, lasand substratul sa se usuce usor intre doua udari. Substratul in care plantati Iedera trebuie sa fie fertil, bine drenat, cu pH neutru.

Iedera este o liana, lastarul lungindu-se cativa metri daca e lasat liber. Pentru plantele de interior important e sa ciupiti lastarii pentru ca sa ramifice. Plantele tinere se pot ciupi chiar si de doua ori pentru inducerea ramificarii.

Plantele degarnisite se taie deasupra a doua- trei noduri pentru a lastari. Operatiunea se aplica primavara devreme, ianinte ca planta sa porneasca in vegetatie.

Tot primavara devreme se schimba si ghiveciul in cazul in care planta a crescut. Daca nu e cazul sa transplantati, schimbati pamatul de la suprafata cu un amestec din turba si mranita.

 

V-ar putea interesa si:

Cum se ingrijeste si inmulteste Dipladenia sau Mandevilla

Cand si cum se taie Mana Maicii Domnului (Lonicera)

Luleaua turcului, imbracaminte frumoasa pentru ziduri si garduri

 

Passiflora aduce exotismul in casele noastre

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.