Cum ingrijiti Buddleja davidii, arbustul fluturilor

Buddleja davidii (Liliac de vara) este un arbust de gradina de talie mijlocie, numit in unele zone si arbustul fluturilor pentru ca florile sale pline de nectar atrag numeroase insecte. Florile mov, parfumate, decoreaza gradinile din iulie pana in octombrie. Sunt sute de flori mici care apar, grupate in inflorescente cilindrice, asemanatoare cu cele ale liliacului clasic.

buddleia

Sunt disponibile multe varietati, culorile florilor mergand de la mov inchis la alb. Cultivaruri de Buddleja davidii : flori mov închis – Adokeep, Black Knight, Ille de France, albe – White Profusion, White Ball, White Bouquet , roz – Border Beauty, Charming, Fascinating, Summer Beauty, Pink Delight, Pink Charming. 

Spicele de flori apar in varful tulpinilor lungi care s-au format in sezonul curent. Uneori, dupa primul val de flori, Buddleja infloreste a doua oara, pe lastarii laterali. Florile sunt insa mai mici. Frunze sunt lanceolate, mari, argintii pe partea inferioara, foarte diferite de cele ale liliacului clasic, in forma de inima.

buddleia

Ingrijirea florilor. Buddleja este o planta sensibila la ger, in primii ani pe perioada de iarna ar trebui sa o protejati de frig. O data cu trecerea anilor planta devine din ce in ce mai viguroasa. In schimb rezista mai bine la seceta.

Arbustul ajunge pana la 6 metri inaltime si 5 metri diametru in zonele de origine. In tara noastra s-a adaptat bine si atinge dimensiuni considerabile.

Daca este lasata netaiata, tufa va deveni foarte densa, iar inflorescentele mai mici. Taiarea anuala face planta mai viguroasa, cu tulpini mai puternice si spice de flori mai mari. Suporta aproape orice tip de sol: argilos, nisipos, calcaros. Se simte bine insa in solurile reavene si bine drenate.

buddleia

Buddleia davidii se inmulteste prin butasi lignificati si semilignificati. Pentru o rata mai mare de reusita tratati butasii cu un stimulent de inradacinare.

 

V-ar putea interesa si:

Bujorii arbustivi infloresc primii

Hortensia cataratoare ajunge la 7 metri inaltime

Taiati corect liliacul si va face cascade de flori

Cum ingrijesti corect Hortensia ca sa infloreasca pana toamna


 

Views All Time
Views All Time
1885
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.