Cum ingrijiti Brandusele cu flori portocalii (Crocus aureus)

Brandusele (Crocus aureus) sunt printre cele mai simpatice flori de primavara. Tin companie Ghioceilor si Viorelelor, dand culoare tabloului de primavara.
Brandusele cu flori galben-portocaliu sunt cele mai raspandite dintre ele. Florile apar odata cu frunzele primavara in martie – aprilie si sunt mai mici decat cele ale hibrizilor aparuti in ultimii ani. Florile sunt pe tipul 3 adica au 3 petale si 3 sepale, iar frunzele inguste, lineare.
Ingrijirea florilor. Crocus aureus este o planta putin pretentioasa. Nu va trebui sa o udati sau sa faceti lucrari speciale de ingrijire. Ea creste bine cu conditia ca solul sa nu retina foarte multa apa.
Crocus aureus se inmulteste prin separarea tubero-bulbilor o data la 4–5 ani. Operatiunea se face vara, dupa ce florile s-au trecut si planta intra in repaus.
Cititi si Cum se ingrijesc Anemonele blanda
In cazul Branduselor, care sunt plante geophyte rustice, repausul este vara, factorul determinant care declanseaza perioada de pauza fiind caldura si cantitatea mai mica de apa.
Peste iarna Brandusele raman in gradina si nu au nevoie de protectie.
Puteti creste cu suces Crocus aureus in ghiveci sau jardiniere. Folositi un amestec de pamant de flori, turba si nisip pentru a asigura un drenaj bun. Pe fundul vasului asezati cateva bucatele de cioburi de teracota (de la un ghiveci spart) pentru ca gaurile de scurgere de pe fundul vasului sa nu se astpe si apa sa balteasca. Tot pentru reducerea umiditatii puteti bune in ghiveci pe fund bucatele de carbune. Tubero-bulbii se planteaza la cm adancime si de uda bine la inceput, apoi moderat.
Cititi si Crinul de aur (Lilium auratum) – ingrijirea si inmultirea
Dupa ce florile s-au trecut, folositi o perioada scurta fertilizant, pentru a da posibilitatea plantei sa acumuleze substante hranitoare pentru inflorirea de anul viitor. Apoi udarile se raresc pana se renunta de tot. Dupa aceasta perioada puteti scoate bulbii pentru a folosi ghiveciul pentru alte plante anuale. Plantati tubero-bulbii din nou in toamna, intr-un amestec proaspat de pamant.
V-ar putea interesa si:
Ghiocelul, floarea cu antigel in frunze
Zambila, bijuteria gradinii de primavara
Cum facem 30 de zambile din una singura
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/