Cum ingrijiti Brandusele cu flori portocalii (Crocus aureus)

Brandusele (Crocus aureus) sunt printre cele mai simpatice flori de primavara. Tin companie Ghioceilor si Viorelelor, dand culoare tabloului de primavara.

Brandusele cu flori galben-portocaliu sunt cele mai raspandite dintre ele. Florile apar odata cu frunzele primavara in martie – aprilie si sunt mai mici decat cele ale hibrizilor aparuti in ultimii ani. Florile sunt pe tipul 3 adica au 3 petale si 3 sepale, iar frunzele inguste, lineare.

Ingrijirea florilor. Crocus aureus este o planta putin pretentioasa. Nu va trebui sa o udati sau sa faceti lucrari speciale de ingrijire. Ea creste bine cu conditia ca solul sa nu retina foarte multa apa.

Crocus aureus se inmulteste prin separarea tubero-bulbilor o data la 4–5 ani. Operatiunea se face vara, dupa ce florile s-au trecut si planta intra in repaus.

In cazul Branduselor, care sunt plante geophyte rustice, repausul este vara, factorul determinant care declanseaza perioada de pauza fiind caldura si cantitatea mai mica de apa.

Peste iarna Brandusele raman in gradina si nu au nevoie de protectie.

Puteti creste cu suces Crocus aureus in ghiveci sau jardiniere. Folositi un amestec de pamant de flori, turba si nisip pentru a asigura un drenaj bun. Pe fundul vasului asezati cateva bucatele de cioburi de teracota (de la un ghiveci spart) pentru ca gaurile de scurgere de pe fundul vasului sa nu se astpe si apa sa balteasca. Tot pentru reducerea umiditatii puteti  bune in ghiveci pe fund bucatele de carbune. Tubero-bulbii se planteaza la  cm adancime si de uda bine la inceput, apoi moderat.

Dupa ce florile s-au trecut, folositi o perioada scurta fertilizant, pentru a da posibilitatea plantei sa acumuleze substante hranitoare pentru inflorirea de anul viitor. Apoi udarile se raresc pana se renunta de tot. Dupa aceasta perioada puteti scoate bulbii pentru a folosi ghiveciul pentru alte plante anuale. Plantati tubero-bulbii din nou in toamna, intr-un amestec proaspat de pamant.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

V-ar putea interesa si: 

Ghiocelul, floarea cu antigel in frunze

Zambila, bijuteria gradinii de primavara

Cum facem 30 de zambile din una singura

 

Branduse inflorite in decembrie. Se poate


 

Views All Time
Views All Time
273
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.