Cum ingrijiti Asparagus, planta fara frunze

Asparagus este o planta lipsita de frunze adevarate. Ceea ce vedem pe post de frunze sunt de fapt ramificatii ale lastarilor numite cladodii, care suplinesc absenta frunzelor.
Cea mai raspandita specie este Asparagus sprengeri, o tufa bogata cu lastari lungi de pana la un metru si jumatate. Primavara formeaza floricele mici, in forma de stea, cu un miros discret. Dupa ce se trec apar bacele, la inceput verzi si apoi rosii. Radacinile sunt puternice cu nodozitati albe si fara muguri.
Ingrijirea florilor. In zilele toride de vara are nevoie de umiditate atmosferica, in caz contrat isi pierde rapid cladodiile. Vara prefera locurile luminoase, dar nu soarele direct. Se simte foarte bine si la semiumbra.
Are nevoie de udari moderate dar constante in timpul verii; iarna insa udatul se va face mai rar. Se adapteaza bine in orice tip de substrat fertil cu conditia ca acesta să fie bine drenat.
Se inmulteste prin divizarea tufei dar si prin seminte. Divizarea tufei se face primavara devreme, la exemplarele mature. Tufa se fragmenteaza in diviziuni cu minim 3–4 lastari si radacinile aferente.
Semintele de asparagus au tegumentul foarte dur, de aceea trebuie tinute in apa cu 24 de ore inainte de a fi plantate. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este de 18–20 grade. Plantele rasar dupa o luna.
Rasadurile cresc foarte lent.
Primavara se recomanda schimbarea pamantului din ghiveci si daca e cazul mutarea intr-un recipient mai mare. Pe tot parcursul sezonului cald se fac fertilizări faziale cu ingrasaminte minerale complexe, de doua ori pe luna.
V-ar putea interesa si:
Cum se transplanteaza Orhideele
Crinul pacii, planta ideala pentru zonele umbroase