Cum ingrijiti Arum palaestinum sau Cala neagra

Arum palaestinum este o planta perena originara din zona Siriei, Libanului si Palestinei. Este cunoscut de asemena sub numele de Crinul lui Solomon sau Cala neagra din cauza florii care seamana cu cea de cala.

In Romania creste ca planta de apartament pentru ca nu rezista iarna in gradina. Plantati tuberculii in ghivece la 8 centimetri adancime.

Arum palaestinum este usor de recunoscut dupa spadixul de culoare neagra. Uneori este mov inchis sau rosu burgund. Infloreste primavara, in martie-aprilie. Floarea emana un miros care atrage mustele, care ajuta la polenizare. Mirosul este asemanator cu cel al fructelor fermentate, oricum mai acceptabil decat al altor rude care emana un miros de balegar.

Ingrijirea florilor. Creste pana la 25 de cm inaltime. Tineti ghiveciul cu Arum intr-un loc insorit sau cu umbra partiala. Se adapteaza si in locuri cu mai putin soare, dar incercati sa le evitati si sa ii creati un climat cat mai apropiat de cel in care creste in mediul natural. Plantati-o intr-un sol mediu, bogat in humus, bine drenat. Udati moderat planta si nu lasati niciodata apa sa balteasca pentru ca radacina putrezeste. Este o planta rezistenta la seceta.

Iarna tineti planta intr-un loc insorit, la 8-12 grade temperatura. Rariti perioada de udare, dar nu o opriti pentru ca planta vegeteaza. In timpul perioadei de repaus din tubercul apar frunze verde inchis care se pastreaza pe toata perioda iernii.

Toate partile plantei contin o toxina care provoaca greata si dureri de stomac. De aceea folositi manusi cand manevrati planta si mai ales cand divizati tuberculii.

Divizarea tuberculilor este modalitatea cea mai usora prin care se inmulteste Arum palaestinum. Taiati astfel incat sa pastrati pe fiecare segment muguri din care sa apara noile plantute. Perioada optima pentru divizarea tufei este toamna. Puteti gasi si seminte de vanzare, dar aceasta modalitate de inmultire este foarte greoaie. Semintele pot germina chiar si dupa 6 luni. Daca aveti noroc, frunzulitele plantei pot aparea dupa o luna. In tot acest timp insa trebuie sa pastrati o umiditate constanta si sa nu lasati substratul sa se usuce. 

Sursa foto: plantlust.com, wikipedia.org

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

V-ar putea interesa si:

Taierile la Trandafirul japonez (Hibiscus) – cand si cum se fac

Cum ingrijiti Orhideea curgatoare: Dendrobium aphyllum

Pregatirea trandafirilor pentru plantat

 

Cojile de banane fac minuni in gradina; cum sa le folositi

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.