Cum influenteaza frigul si caldura culoarea florilor

Temperatura de afara influenteaza direct culoarea florilor si intensitatea culorilor. Temperatura optima asigura cel mai bun randament al cresterii si dezvoltarii plantei, iar depasirea limitelor conduce la distrugerea plantelor.

Culorile puternice, vii se realizeaza la temperaturi mai scazute, in timp ce temperaturile ridicate din timpl infloririi au ca efect scaderea intensitatii culorilor florilor.

petunie

 

Mai mult, la soiurile cu flori bicolore, temperaturile din timpul infloririi pot sa influenteze predominanta uneia sau alteia dintre culori.
Este cazul petuniilor colorate in albastru cu alb. Vara predomina albastrul, toamna – albul. La fel se intampla si in cazul daliilor cu flori colorate în roşu cu galben. Vara, cand este foarte cald predomina culoarea rosie, iar toamna, cand temperaturile scad, predomina culoarea galbena.

dalia

Momentul critic, din punct de vedere termic, in colorarea florilor este cu 2–3
saptamani inainte de inflorire, cand mugurele floral are 2–3 mm.

Caldura este factorul de care depinde declansarea si parcurgerea principalelor etape din viata unei plante.
Deschiderea florilor este conditionata de atingerea unui anumit prag termic. Sub acesta, florile raman in faza de boboc. De exemplu, cand temperatura este mai scazuta dimineata, lalelele raman inchise, iar ziua, cand gradele sunt mai multe, se deschid la maximum.

In general, plantele trebuie sa dispuna de caldura mai multa timp de cateva zile dupa lucrari ca repicarea rasadurilor sau plantarea in ghivece, astfel incat radacinile sa isi poata relua cat mai repede activitatea de absorbtie a apei si a substantelor nutritive.

Pentru sporirea caldurii se folosesc folii de protectie din polietilena sau mulcirea cu paie sau frunze. Pentru reducerea caldurii se folosesc umbrare.


 

Views All Time
Views All Time
303
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.