Cum folosim Aspirina in gradina pentru plante sanatoase si pline de flori si fructe

aspirina in gradina

Aspirina ajuta nu numai oamenii, ci este de un real folos si plantelor. Aspirina in gradina are multiple utilizari, am trecut in revista doar cateva dintre ele, asa cum rezulta din studiile unor reputati specialisti straini. 

1. Aspirina in gradina ajuta plantele sa creasca mai bine 

Exista explicatii stiintifice pentru aceasta concluzie – Aspirina contine acid salicilic, un derivat din scoarta de salcie. Deci e o substanta pe care plantele o gasesc in mod natural, dar in cantitati mai mici. Acesta imbunatateste sistemul imunitar al plantei, ele devin mai rezistente la atacul insectelor daunatoare si previne formarea fungilor.  

Cititi si Pete pe frunze la muscata. Greseli de ingrijire

Ingrijirea florilor. Un studiu facut La Universitatea din Rhode Island a aratat cat de eficient e sa folosesti aspirina in gradina. Au preparat o soluție din 4 tablete de aspirina pisata si 4 litri de apa. Cu aceasta solutie au pulverizat plantele la fiecare trei saptamani pe parcursul sezonului de crestere. La final au descoperit ca plantele tratate au crescut mai repede si erau mai roditoare decat grupul care a fost lasat netratat. Continutul mare de vitamina C pe care il are a contribuit la aceasta crestere. 

2. Ajuta plantele in lupta cu bolile fungice

Verticillium si fuzarioza sunt boli fungice care pot compromite rapid intreaga cultura. Un alt studiu realizat de Departamentul de Agricultură din SUA arata ca utilizarea spray-ului cu aspirina poate reduce semnificativ raspandirea fungilor pe planta.

Tot acidul salicilic are rol si de aceasta data. Acidul salicilic da plantelor  rezistenta, protejandu-le de atacul microbian, seceta si chiar atacul insectelor. Intrucat acidul salicilic este ingredientul activ in aspirina, atunci cand o solutia este pulverizata pe plante, cantitatea de acid salicilic din plante este crescuta, ceea ce la randul sau stimulează sistemul lor imunitar protejand rasadurile si plantele de boli transmise de bacterii si ciuperci.

Cititi si Petunii ofilite. Metode de revigorare

Acelasi studiu concluzioneaza ca semintele inmuiate in solutia de aspirina inainte de semanat au o rata de germinare mai buna. 

3. Florile taiate din vaza dureaza mai mult

O aspirina pisata si dizolvata in apa din vaza va mentine florile proaspete mai mult timp. Explicatia o ofera specialistii de la Universitatea din California – acidul salicilic reduce productia de etilena. Cu etilena redusa, ofilirea florilor este intarziata, iar plantele taiate pot rezista mai mult.

4. Aspirina in gradina functioneaza ca un stimulent de inradacinare

Dizolvati o tableta de aspirina intr-o cana de apa distilata si tineti butasul in aceasta solutie cateva ore inainte de plantare. 

Aspirina contine aceiasi hormoni de inradacinare ca si coaja de salcine si mecanismul este acelasi. Despre prepararea apei de salcie gasiti informatii aici – VIDEO:  

Aspirina in gradina trebuie folosita cu precautie. 

Ca de fiecare data excesul aduce consecinte nefaste. Daca utilizati aspirina in gradina intr-o cantitate prea mare poate arde sau deteriora plantele. Utilizarea necorespunzatoare poate duce la dezvoltarea unor pete maronii, cu aspect de frunze arse. 

Dozarea corecta

Doza corecta presupune utilizarea unui comprimat de aspirina pisata la un litru de apa. Aspirina se dizolva mai bine in apa distilata. Asigurati-va ca s-a dizolvat intreaga pastila inainte sa pulverizati. 

Faceti tratamentele cu aspirina in gradina dimineata, deoarece plantele tind sa absoarba cel mai bine in acest moment al zilei. De asemenea, pulverizarea dimineata ajuta la protejarea insectelor benefice cum ar fi albinele si alti polenizatori care sunt active mai tarziu. 

Precizari importante – studiile de la Universitatea din Rhode Island au fost facute pe legume, in special cele din familia Solanaceae – rosii, vinete, dar si ardei, iar rezultatele au fost cele prezentate, adica foarte bune. 

In privinta multor flori cum sunt Orhideele si alte plante sensibile nu am gasit studii privind rezultatele folosirii tratamentului cu aspirina. Specialistii recomanda sa urmariti reactia plantei dupa aplicarea primei doze si daca raspunsul este favorabil sa continuati. 

Studiile vorbesc doar despre tabletele de aspirina, nu se face nicio referire la comprimatele efervescente. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.