Cum cresteti Sparaxis, Floarea Arlechin

Sparaxis tricolor este cunoscuta si sub numele de Floarea Arlechin datorita amestecului vesel de flori mici, colorate, fiecare cu o inima neagra pe petale. Florile au forma de stea si nuante ce variaza de la alb la rosu inchis, cu pete. Infloreste vara, fiecare tija sustinand mai multe flori.
Florile nu dureaza mult, dar fiind mai multe pe tija si inflorind treptat, spectacolul este garantat. Specialisti spun ca efectul unei gradini cu Sparaxis asupra privirii este similar celui al unui caleidoscop.
Ingrijirea florilor. Sparaxis e o planta rezistenta si usor de crescut. Nu e o planta inalta, ajunge la 25-30 cm. In timpul perioadei de vegetatie, solul trebuie sa fie pastrat in permanenta umed, mai ales dupa plantare.
Floarea arlechin prefera zonele insorite, dar se dezvolta bine si in zone semi-umbrite.
Solul in care se simte bine este unul nisipos, bogate in humus, bine drenat, cu pH slab acid – neutru. Udarea se face moderat, pastrand substratul reavan, dar fara a lasa apa sa balteasca pentru ca bulbii putrezesc.
Se inmulteste prin bulbi si prin seminte. Bulbii se planteaza primavara (martie-aprilie), la 5 cm adancime si vor inflori in acelasi an. Semintele se planteaza toamna, iar plantele vor inflori abia peste doi ani.
Se planteaza cu succes si in ghivece, unde va face senzatie pe terase. Puteti folosi un pamant universal pentru flori. Trebuie sa va asigurati ca jardiniera sau ghiveciul in care plantati are gauri de scurgere, iar pe fund puneti un strat de pietris pentru a asigura drenajul bun.
Sparaxis este de orgine din Africa de Sud, prin urmare nu e o planta rezistenta la ger. Toamna scoateti bulbii din pamant, inainte de primul inghet. Dupa ce se curata de pamant, se spala si se zvanta, bulbii vor fi pastrati peste iarna in spatii cu temperaturi scazute, fara umezeala, in rumegus de preferinta.
sursa foto: jparkers.co.uk, humphreysgarden.com , exotic-plants.de
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.
V-ar putea interesa si:
Floarea tigru- nici iris, nici orhidee
Kalanchoe – inmultirea prin lastari, frunze si seminte