Cum cresteti aciditatea solului

Aciditatea solului are valori cuprinse intre 0 si 6,9. Valoarea 7 a pH-ului indica un sol neutru, iar ce este peste 7 este sol alcalin. In general, pamantul are un pH cuprins intre 4 si 8. La o valoare mai mica de 4 sau mai mare de 8, plantele se usuca si mor.
Solurile acide au fost clasificate la randul lor in acide si slab acide.

Sunt multe plante care prefera solurile acide pentru a se dezvolta. Alte nici nu rezista in sol alcalin pentru ca se blocheaza anumite procese care au loc si planta moare.
Azaleele, camelia, afinul, hortensia sunt doar cateva dintre plantele care cer un sol acid ca sa se dezvolte bine, Cand aveti insa in gradina sau in ghiveci un sol alcalin va trebui sa interveniti pentru scaderea pH-ului.
Cititi si E bine sau nu sa bagam cuie in ghiveciul cu flori
Ingrijirea florilor. Orice interventie ar trebui sa inceapa cu un test de sol, facut la un laborator. Dupa ce ati stabilit cu Ph are pamantul si la cat ati vrea sa ajungeti puteti face amendamente. Gasiti in magazinele de specialitate sulfatul de aluminiu. Acesta are un efect rapid pentru ca produce aciditate imediat ce ajunge in sol.
Cu sulfat de aluminiu se fac de exemplu tratamente pentru schimbarea culorii la hortensii, in lunile august – septembrie. Dizolvati 8 grame de sulfat de aluminiu in 4 litri de apa.
Cititi si De ce nu fac seminte florile involte (duble, batute)
Atentie ca utilizat timp indelungat sau in exces sulfatul de aluminiu devine toxic pentru sol si pentru plante din cauza aluminiului.
Cel mai bun si sanatos mod de a creste aciditatea solului este utilizarea gunoiului de grajd. Pe langa actiunea de scadere a pH-ului, gunoiul de grajd imbogateste solul cu alte elemente esentiale si imbunatateste textura. Procesul de scadere a pH-ului este unul lent.
Daca aveti un sol alcalin si o planta care are nevoie de sol acid, puneti in groapa de plantare turba acida. Tineti seama de faptul ca va trebui sa schimbati periodic pamantul pentru ca, in timp, se echilibreaza.
Cititi si Petunii cu paduchi (afide) – tratamente bio si chimice
Daca avem de-a face cu o suprafata mica de gradina sau e vorba doar de ghivece cu flori putem folosi si metode empirice de acidifierea a solului.
Utilizarea zatului de cafea e eficienta daca e facuta constant, in cazul plantelor de ghiveci de exemplu. Zatul nu este valorificat imediat de plante in forma in care este, el va trebui prelucrat de microorganismele din sol pentru a ajunge intr-o forma in care sa poata fi asimilat de plante.
Cititi si Ce sa nu faci cand aduci o planta in casa. 5 sfaturi pentru flori
De asemenea, otetul de mere va poate ajuta in cazul in care solul este alcalin. Puteti amesteca jumatate de ceasca de otet de mere la 3,5 litri de apa. De preferat ar fi sa udati de jos in sus, adica sa folositi un vas din care planta sa isi traga apa. Otetul de mere este mai slab decat cel din vin de exemplu. Nu utilizati intr-o concentratie mai mare pentru ca poate arde radacinile plantelor. Puteti folosi suc de lamaie in loc de otet de mere.
Nu udati permanent cu aceasta solutie. O data la doua saptamani e suficient, in rest folositi apa normala.
Cititi si Cand, cum si cu ce fertilizam bujorii
Si acele de brad imprastiate pe sol in jurul tulpinii plantei scad pH-ul. La fel si rumegusul. Acestea sunt solutii care isi produc efectele in timp.