Cum cresteti acasa Palmierul cu frunze albastre

Foarte decorativ prin culoarea frunzelor sale, Palmierul cu frunze albastre (Chamaerops humilis) este originar din zona mediteraneană.

Creste sub forma de tufa, iar principalul atu este ca are o capacitate foarte buna de drajonare, deci va face pui multi. Creste destul de incet, ca majoritatea palmierilor, dar este deosebit de atractiv in ghivece.

Tulpinile nu sunt ramificate si au in varf frunze palmat–sectate, in forma de evantai, lungi de 60–100 cm. Pe petiolul lung al frunzelor sunt spini.

Palmierul cu frunze albastre este perfect pentru locuinte sau terase pentru ca nu creste foarte inalt. In conditii de apartament nu depaseste un metru si jumatate, chiar daca in Italia si alte zone unde creste liber ajunge la 3 metri.

Daca il cresteti in case sunt slabe sanse sa vedeti si florile, grupate in inflorescente ca la curmal. Florile apar daca planta are toate toate cerintele indeplinite.

Ingrijirea florilor. Palmierul cu frunze albastre nu e greu de intretinut. Chiar daca vine din zona mediteraneana, vara incercati sa il feriti de soarele direct in timpul zilelor caniculare. Este o planta care nu necesita multa apa, preferand chiar zonele mai uscate.

Iarna planta are nevoie de un repaus relativ. Desi rezista la frig până la -15 grade, specialistii recomanda ca pe perioada repausului sa ii mentineti o temperatura de 8–10 grade. In aceasta perioada se uda rar, doar atat cat sa nu se usuce de tot substratul.

Palmierul cu frunze albastre se inmulteste prin drajoni si prin seminte. Desprindeti puii de planta mama cand sunt suficient de dezvoltati sa poata creste separat. Inmultirea prin seminte cere rabdare multa. Rasarirea plantelor la Chamaerops se produce destul de greu, de la semanat la rasarire fiind necesare 4–5 luni. In aceasta perioada nu lasati pamantul sa se usuce total in ghiveci, mai ales cand plantuta a spart invelisul lemnos si e gata sa iasa.

sursa foto: http://www.cloudforest.com/ , agaveville.org, palmapedia.com

V-ar putea interesa si:

Chamaedorea, palmierul pitic usor de crescut si inmultit in apartament

Curmalul, palmierul bun de mancat

Cocotierul nu face fructe, dar creste frumos


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.