Cum crestem umiditatea pentru plantele de interior

umiditatea

Multe dintre plantele pe care le crestem in casa provin din zone cu clima calda si umeda, ele au nevoie ca umiditatea sa fie ridicata in aer ca sa se dezvolte frumos si sa infloreasca. 

Din contra, in aparatmentele noastre, in special iarna, atmosfera este foarte uscata dat fiind geamurile termopan care nu permit circulatia aerului. 

Ingrijirea florilor. E nevoie sa intervenim pentru a ajuta plantele si avem la indemana mai multe modalitati, pe unele dintre ele o sa le enumar mai jos. 

FOLOSITI UN UMIDIFICATOR

Folosirea un umidificator este cea mai usoara metoda. E confortabil si pentru plante si pentru oameni mai ales iarna cand se aeriseste mai putin si din cauza caldurii de la calorifere si a geamurilor termopane aerul din camera se usuca.  

PULVERIZATI PLANTA

Pulverizarea plantelor este cea mai la indemana metoda. Dupa ce pulverizam o parte din apa ramane in aer, crescand umiditate. Alta parte cade pe frunze, de unde se va evapora mai lent asigurand timp ce cateva ore o umiditate mai mare. 

Cititi si Cresteti Fructul pasiunii (Passiflora edulis) in ghiveci

Dezavantajul este ca perioada de timp cat umiditatea e crescuta este mica, prin urmare va trebui repetata pulverizarea. Aici intervine pericolul de aparitie a bolilor fungice daca apa stagneaza prea mult pe frunze si nu exista o ventilatie buna.  

TAVA CU PIETRICELE

Tava cu pietricele este de asemenea simplu de utilizat. Functioneaza pentru una sau cateva plante, de talie mica. Tava trebuie sa aiba dublul diametrului ghiveciului si sa fie inalta, astfel incat sa poata fi umpluta cel putin un centimetru cu apa. In ea se pot pune pietricele sau bile de argila speciale.

Cititi si Coroana lui Isus (Euphorbia milii) – cum se taie planta

Ghiveciul se aseaza deasupra pietricelelor, fara ca baza sa fie in apa. Apa se va avapora lent si va ridica umidittaea din jurul plantei din ghiveci. 

FOLOSITI UN PET

Aceasta metoda va crea un mediu cu umiditate ridicata pentru planta care se acopera. Este de mare ajutor mai ales pentru plantele sensibile puse la inradacinat. 

Pe peretii sticlei se va forma condens, e important ca din cand in cand planta sa fie aerisita. 

Cititi si Cum afecteaza fumul de tigara plantele din casa

O atentie mai mare trebuie sa aveti vara cand temperatura sub pet creste foarte mult daca planta e lasata la soare. De aceea e important sa tineti plantele acoperite in zone unde nu bate soarele. 

Puteti folosi o punga in locul petului. Plasticul trebuie sa fie transparent, iar punga se fixeaza in jurul ghiveciului cu un elastic subtire. 

GRUPATI PLANTELE PENTRU A CRESTE UMIDITATEA

Gruparea plantelor este o metoda de a creste umiditatea cat se poate de naturala. 

Cum functioneaza – una din functiile vitale ale plantei este transpiratia, procesul prin care plantele elimina apa prin porii de pe frunze. Vaporii de apa raman in aer, in preajma plantei. Prin gruparea mai multor plante creste aceasta cantitate de apa, iar umiditate se va imbunatati semnificativ.

Cititi si Ce facem cu muscatele toamna

In apartamente e mai greu de realizat pentru ca ar trebui sa grupam 15-20 de plante care sa aiba si frunze cu limbul mare. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.