Cum combateti musculita alba de sera

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este o insecta polifaga, adica paraziteaza alte specii de plante si animale. Ataca numeroase specii de legume, dar si flori. Adultii si larvele colonizeaza frunzele si lastarii. Insectele sug continutul celular, iar frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad.

musculita alba

E usor sa depistati o planta infestata. Pe partea inferioara a frunzelor veti vedea larvele de culoare galben-deschis, in grupe de 10 – 20, uneori chiar mai multe. La aparitie larvele sunt mobile si migreaza pe partea inferioara a frunzelor, de obicei pe cele mai tinere, unde se fixeaza si se dezvolta pana la transformarea in adulti. Adultii au in jur de 1,30 mm lungime, aripi albe, cu corpul de culoare alb-galbuie, acoperit cu o secretie ceroasa, alba.

musculita alba larve

Musculita alba de sera este foarte prolifica, inregistreaza pana la 12 generatii pe an. Cand temperaturile scad sub zero grade, cele care raman afara mor, insa cele care patrund in case si sere continua sa se inmulteasca.

Plantele atacate sunt acoperite de dejectiile insectelor, care favorizează dezvoltarea unor ciuperci.

Se combate destul de greu. Trebuie folosite insecticide chimice repetat si alternativ. Cele mai eficace sunt Karate Zeon, Mospilan, Admiral 10 EC, Actellic 50 EC, Decis Mega, Fastac 10 CE.

Se poate combate si biologic, cu ajutorul ciupercii Verticillium lecanii. Tratamentele se fac prin stropire si sunt eficace la o umiditate atmosferica mai mare de 80%; ele se pot repeta, daca este necesar, la 2 – 4 saptamani.

musculita alba larva

Exista si o metoda mai la indemana de combatere a musculitei albe, cu apa si sapun lichid. Efectul depinde de dozaj. In general, o doza mare va duce la o mortalitate crescuta. In acelasi timp este foarte important sa ne asiguram ca doza nu provoaca daune si plantelor, concomitent cu uciderea daunatorilor. Diluati 40 ml sapun lichid in 4 litri de apa. Adaugati un sfert de litru alcool, apoi pulverizati imediat. Se clatesc plantele inainte ca apa sa se usuce.

Sursa foto: uniprot.org, ucanr.edu, ahpc.am


 

Views All Time
Views All Time
11542
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

2 comments

  • Zenovia Bălașa

    Am incercat eu cu sapun dar n-am reusit sa scap de ea,i-am dat cu tot felul de insecticide si tot n-am salvat o Datura,pana la urma i-am rupt toate frunzele si le-am dat foc,si incet,incet i-au dat altele ,dar acum a venit frigul si n-au mai apărut,dar sunt sigură că au depus ouă în pământ

    • Musculita alba de sera depune ouale pe spatele frunzelor, face colonii. Ar trebui sa faceti tratamente combinate si repetate. Nu mai folositi produsele pe care le-ati mai utilizat, insectele dezvolta rezistenta la anumite substante daca nu sunt folosite asa cum trebuie si la intervalele necesare. Sunt eficiente si benzile galbene cu lipici amplasate langa planta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.