VIDEO: Crusta alba pe pamantul din ghiveci – cauze si remedii

Crusta alba care apare pe pamant suprafata ghiveciului poate avea mai multe cauze. Din oricare cauza ar proveni, trebuie sa actionati imediat pentru ca nu este doar inestetic, dar in unele cazuri este si foarte periculos.

Iata principalele cauze si cum trebuie sa actionati:

Ingrijirea florilor. Crusta alba se poate forma daca ati udat timp indelungat plantele cu apa de la robinet fara sa o fierbeti sau sa o lasati macar o zi intr-un vas descoperit.

 

Daca observati acest lucru, inlocuiti pamantul de la suprafata pe o adancime de 5 cm cu unul proaspat si nu mai folositi decat apa din care s-au evaporat clorul sau alte substante dezinfectante.

O alta cauza a aparitiei depunerilor albe de la suprafata pamantului e legata de administrarea ingrasamintelor in exces sau pe un sol care nu a fost udat in prealabil.

Cititi si Cum crestem umiditatea pentru plantele de interior

Fata de situatia anterioara aceasta este mai grava pentru ca depunerea calcarului are drept consecinta cresterea valorii pHului care duce la epuizarea elementelor nutritive din sol.

Pentru o planta care ave nevoie de un sol acid situatia este grava. Interveniti imediat si schimbati pamantul din ghiveci pentru corectarea pHului.

 

Cea mai grava situatie este atunci cand stratul alb este pufos si are miros de mucegai, pentru ca pune in pericol atat planta cat si pe dumneavoastra.

Mucegaiul apare de cele mai multe ori atunci cand udati in exces planata.

Cititi si Orhidee cu frunze lipicioase. Cauze si tratamente

De asemenea, daca ati folosit pamant cu un continut ridicat de compost, udarea din abundenta va incuraja aparitia mucegaiului si a ciupercilor.

Substantele din compost favorizeaza inmultirea mucegaiului. Interveniti cat se poate de repede si radical. Scoateti planta din ghiveci si curatati bine radacinile, fara a le rani. Aruncati in totalitate pamantul infestat.

Cititi si Bambusul norocos – de se ce ingalbenesc si se usuca frunzele

Replantati intr-un ghiveci curat. Daca folositi acelasi ghiveci acesta trebuie bine curatat si dezinfectat pentru ca altfel sporii ramasi pe peretele vasului vor dezvolta un nou mucegai. Splati cu apa si detergent si frecati bine cu peria.

Puteti amesteca si putin otet in compozitia cu care spalati. Clatiti foarte bine ghiveciul.

Cititi si De ce se usuca bobocii de gloxinia 

Dupa ce ati remediat situatia important e sa nu mai repetati greselile. Prin urmare, udati doar atat cat este nevoie si aveti grija ca aerul sa circule bine atat printre plante cat si in sol.

Folositi pentru asta betisorul de plantare cu care faceti gauri in pamant dar cu grija sa nu raniti radacinile. 

Mentineti curat pamantul din ghiveci si indepartati toate frunzele si florile uscate care cad. In contact cu pamantul si apa ele se descompun si favorizeaza aparitia mucegaiului.

 

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

 

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

 

V-ar putea interesa si:

Ce plante cresc in casele cu lumina putina

Planta de cauciuc – toxica dar exotica

Floarea de ceara (Hoya) pune conditii ca sa infloreasca


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.