Crinul urias Robert Swanson poate depasi 2 metri

Cu adevarat fenomenal, crinul urias Robert Swanson (oriental x trumpet lily) este o achizitie captivanta in gradina. Ajunge la o inaltime considerabila deja in primul an, iar din al doilea tulpina florala poate depasi 2 metri.

Este extrem de prolific, poate face 15–20 de flori. Florile sunt parfumate si pot ajunge pana la marimea de 30 cm.

Ingrijirea florilor. Plantati crinul urias intr-un loc insorit sau cu semi-umbra. Important este sa fie ferit de vant pentru ca tulpinile inalte se pot frange chiar si la o adiere uoara de vant. E indicat, mai ales in perioada infloririi cand tijele se ingreuneaza din cauza florilor, sa legati planta de un tutore.

Solul care ii prieste este unul fertil, bogat in humus, permeabil, aerat, bine drenat. Crinul urias nu suporta apa care stagneaza si care duce la putrezirea bulbului. Din aceasta cauza se si uda moderat, evitand atat excesul de umiditate din sol cat si din aer.
Florile care s-au ofilit trebuie indepartate, iar solul pastrat curat si fara buruieni pentru a limita atacul insectelor daunatoare si aparitia unor boli.

In mod normal crinul urias rezista iarna in gradina. Pentru a nu avea surprize neplacute in iernile foarte geroase specialistii recomanda sa acoperiti pamantul cu paie sau frunze uscate pentru a proteja bulbii.

Puteti sa scoateti bulbii toamna tarziu si sa-i replantati primavara devreme. Peste iarna trebuie pastrati crinul urias Robert Swanson intr-un mediu care este in permanenta reavan – nisip, turba, rumegus etc pentru ca bulbul se usuca repede.

Se inmulteste prin bulbili care apar in jurul bulbului mare. O metoda neconventionala de inmultire este prin solzii bulbului.

Se fertilizeaza lunar primavara si vara cu ingrasaminte speciale pentru plantele cu bulbi.

sursa foto: jparkers.co.uk, about-garden.com

 

V-ar putea interesa si:

Cum se ingrijeste Lavanda in ghiveci

Piciorul cocosului pentru gradini vesele

Lewisia – ingrijirea si inmultirea plantei

 

Crinul – Metode neconventionale de inmultire

 


 

Views All Time
Views All Time
274
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.