Crinul tigrat (Lilium tigrinum) are doua tipuri de bulbi. Inmultirea si ingrijirea

Crinul tigrat (Lilium tigrinum) este un crin deosebit nu numai prin coloritul si forma florilor ci si prin modalitatea inedita prin care se inmulteste: bulbili aerieni.

Crinul tigrat infloreste in perioada iulie–augusteste. Este o planta inalta, ajunge la un metru si jumatate. In varful tijei se afla florile dispuse chiar si cate 10. Au culori vii, rosu-portocaliu, striate cu rosu inchis. Staminele sunt foarte lungi, in contrast cu tepalele rasfrante in afara. Florile au pozitie pendenta, sunt orientate in jos.

Ingrijirea florilor. Lilium tigrinum prefera solurile fertile, bogate in humus, nisipoase sau nisipo–argiloase. Foarte important e sa nu lasati apa sa balteasca pentru ca bulbul moare, plantati intr-un sol bine drenat. Un loc cu soare dimineata si umbra partiala la orele amiezii e ideal pentru crinul tigrat.

Crinii tigrati se inmultesc prin separarea bulbilor subterani, odata la 3–4 ani, toamna. Bulbii sunt mari, cu solzi carnosi, colorati in alb–cenusiu. Mare atentie cand scoateti bulbii sa nu raniti solzii si sa pastrati radacinile intacte. E bine sa ii plantati imediat dupa separare sau dupa ce ati facut un tratament cu solutii insecto-fungicide.

Ceea ce ii face speciali pe Crinii tigrati sunt bulbilii aerieni. Ei apar pe tulpina, la subsoara frunzelor. Se desprind de tija cu grija toamna si se planteaza in locuri adapostite la inceput, nu direct in gradina. Ii ingrijiti la fel ca pe orice crin, numai ca nu vor face flori in primii ani. Au nevoie de doi-trei ani sa creasca suficient de mari astfel incat sa infloreasca.

Lilium tigrinul rezista iarna in gradina, nu e nevoie sa scoateti bulbii sau sa faceti lucrari suplimentare.

 

V-ar putea interesa si:

Cum se ingrijeste Heuchera, o planta cu un frunzis superb

Cum se ingrijeste si inmulteste Albastreaua sau Centaurea

Cum provocati o noua inflorire la trandafiri dupa ce florile s-au trecut

 

Bulbilii – cum inmultim plantele cu ajutorul lor


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.