Crinul paianjen – Crinul sacru sau Narcisa de Peru

Crinul paianjen e cunoscut si sub denumirea de Narcisa de Peru, Crinul sacru, Ismene festalis sau Hymenocallis festalis. Este o planta exotica deosebit de frumoasa, cu flori parfumate si frunze lucioase.

Florile seamana cu cele de orhidee. Sunt de un alb pur, cu o forma neobisnuita. Staminele ies din trompeta lunga care are sase petale curbate in jurul sau. Infloreste spectaculos din iunie pana in august. Daca vreti sa va bucurati o perioada mai indelungata de timp de flori, indepartati-le pe cele care s-au ofilit. De asemenea, folositi un fertilizant special pentru crini sau planta bulboase pentru a hrani planta sa produca flori.

Ingrijirea florilor. Din fiecare bulb cresc mai multe tulpini cu inaltimi de pana la 40 cm. Pentru un efect deosebit, plantati bulbii in grupuri de cate 3. Puteti sa ii puneti direct in gradina sau sa ii plantati in ghivece sau jardiniere mari, dar numai atunci cand temperatura nu scade noaptea sub 16 grade.

Alegeti un loc cald si ferit de curenti. Plantati fie plin soare sau la umbra partiala. Solul trebuie sa fie bine drenat, cu pH neutru. Udati in mod regulat Crinul paianjen pentru a preveni uscarea solului din jurul bulbilor.

Bulbii nu sunt rezistenti la frig. De aceea ei trebuie scosi din gradini toamna, cand temperaturile incep sa scada drastic. Cei din ghivece pot fi pastrati in pamant, cu conditia sa duceti ghiveciul intr-un loc ferit de inghet. Aveti grija ca pamantul sa nu se usuce complet in aceasta perioada.

Primavara reluati udarile mai abundent. O sa vedeti cum apar frunzele tinere. Puteti apoi uda regulat, adaugand hrana speciala pentru crini in apa. Obisnuiti planta treptat cu temperatura din exterior. Cand nu mai exista pericolul de inghet, puteti lasa planta afara in curte sau pe balcon.

Crinul paianen este rezultat incrucisarii a doua specii: Ismene narcissiflora, de la care mosteneste natura sa elastica si viguroasa si Ismene longipetala, de la care mosteneste petalele alungite. Horticultorul care l-a prezentat prima data a castigat IBS Herbert Medal.

V-ar putea interesa si:

Crinii orientali rezista iarna in gradini

Crinul pacii, planta ideala pentru zone umbroase

Clivia, crinul portocaliu de camera


 

Views All Time
Views All Time
680
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.